Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Розпочато співпрацю із Запорізьким національним університетом

10. 1. 2022,

Проєкт «Чисте повітря для України» співпрацюватиме із ЗНУ у галузі моніторингу та покращення якості повітря. Що вже вдалося?

Відбулася церемонія підписання Меморандуму про співпрацю між ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) та чеською громадською організацією «Арніка» й українською громадською організацією «Фрі Ардуіно», за участі представниці Запорізької обласної державної адміністрації.

Участь у заході взяли: ректор ЗНУ Микола Фролов, проректор з наукової роботи Геннадій Васильчук, начальниця відділу міжнародних зв’язків Аліна Осаул, заступниця директора з наукової роботи ІННІ ім. Ю.М. Потебні Каріна Бєлоконь, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Олександр Рильський, доцент кафедри прикладної екології та охорони праці Євгенія Манідіна, доцент кафедри загальної та прикладної екології і зоології Валерій Горбань. А також – почесні гості: науково-технічний радник проєкту «Чисте повітря для України» Максим Сорока та заступниця директора департаменту захисту довкілля Запорізької обласної державної адміністрації Ірина Пірогова,

Домовлено про консолідацію зусиль обох cторін, спрямованих на захист навколишнього природного середовища від забруднення та дотримання основоположних свобод і прав людини на чисте та безпечне довкілля.

Основними напрямками та цілями співпраці із ЗНУ є співробітництво в галузі екологічного моніторингу й освіти, наукових досліджень та поширення ідей сталого розвитку, залучення академічної спільноти до дослідження стану атмосферного повітря, посилення матеріальної бази для наукових і освітніх цілей.

«Кожного разу, коли я відвідую Україну, згадую Чеську Республіку на межі ХХІ століття. Екологічні проблеми міст і селищ України добре знайомі чеським екологічним активістам, тож ми розуміємо ваш спільний біль. Суспільство Чеської Республіки пройшло довгий та складний шлях переосмислення наших спільних цінностей для покращення стану довкілля, – висловився виконавчий директор НГО «Арніка» (Прага) Мартін Скальскі, – Саме тому ми поширюємо трансформаційний досвід Європейського Союзу та Чеської Республіки та закликаємо громадян, науковців й експертів до об’єднання зусиль та спільних публічних кампаній, досліджень і дій заради чистого повітря для всіх в Україні! Я впевнений, що цей Меморандум про стратегічну співпрацю сьогодні стане початком багаторічної дружньої співпраці, допоможе зробити моніторинг довкілля соціальним явищем та залучити до цього процесу якомога ширші категорії населення – від молоді до професіоналів науковців. Всебічне залучення громадян та академічних спільнот до моніторингу стану та якості довкілля, а також розвиток і популяризація ідей Citizen Science – це запорука докорінних змін державної екологічної політики та поліпшення стану довкілля».

Проєкт «Чисте повітря для України» подарував університету дві станції моніторингу якості повітря Air Fresh Max Environment OS українського виробника Ecocity. Освітяни зможуть вимірювати кліматичні параметри та вміст у повітрі забруднюючих речовин: дрібнодисперсного пилу двох фракцій PM2,5,PM10,  монооксиду вуглецю, діоксиду азоту, аміаку, озону.

Станції встановлено на навчальному корпусі № 5 ЗНУ та в Інженерному навчально-науковому інституті ім. Ю.М. Потебні.

Результати спостережень доступні на карті https://eco-city.org.ua/

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: