Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

До співпраці залучився Український державний університет науки і технологій

4. 2. 2022,

Укладено меморандум про стратегічну співпрацю між міжнародним проєктом «Чисте повітря для України» та УДУНТ у галузі екологічного моніторингу та освіти.

29 січня у Дніпрі офіційно розпочалася співпраця академічної спільноти Українського державного університету науки і технологій (УДУНТ)  з чеською екологічною ГО «Арніка» (Прага) та Мережею громадського моніторингу EcoCity у впровадженні моніторингу повітря та екологічної освіти.

У вітальній промові перший проректор Українського державного університету науки і технологій професор Анатолій Радкевич  зазначив, що «…університет має великий експертний потенціал, наукові та технічні можливості для розвитку і підтримки досліджень стану та якості повітря… Завдяки розпочатій міжнародній співпраці ми спільними діями можемо вирішити екологічні проблеми нашого міста та України».

«Для нас є важливою співпраця з академічною спільнотою університету, оскільки ми вважаємо, що участь науковців та молодих екологів має вирішальне значення для ефективної охорони якості довкілля міста Дніпро, – відповіла Марцела Черноцова, координаторка міжнародного проєкту «Чисте повітря для України». – У Чехії 30 років тому ми мали схожу екологічну ситуацію, як і в Україні зараз. Тому я закликаю вас не зупинятися та не полишати починань, навіть якщо ви не бачите швидких результатів».

Щороку науковці та студенти-екологи Університету виконують велику кількість науково-дослідних робіт з тематики моніторингу якості та вмісту забруднюючих речовин у  атмосферному повітрі, викидах, природних та стічних водах, ґрунтах та відходах.

Насправді кафедра «Хімія та інженерна екологія» має плідний досвід співпраці з проєктом. «Науковці та екологічна лабораторія кафедри допомагали створювати перші стаціонарні станції моніторингу повітря OXYGEN та проводили перші випробування мобільної станції Sapphire-32 by EcoCity, – зазначила завідувач кафедри «Хімія та інженерна екологія» професор Юлія Зеленько. – Саме тому є знаковим офіційне приєднання університету до проєкту “Чисте повітря для України” та встановлення у кампусі університету нової станції моніторингу якості повітря AirFresh MAX by Ecocity. Це інноваційне обладнання допоможе нашим студентам у наукових дослідженнях та підготовці екологів вищої кваліфікації».

«Факультет «Промислове та цивільне будівництво» є визнаною експертною спільнотою, у тому числі в питаннях екологічної безпеки та моніторингу стану довкілля. Наші викладачі та науковці співпрацюють з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади, входять до складу науково-технічних та експертних усіх рівнів.  Ми раді стати частиною міжнародного проєкту «Чисте повітря для України» та готові до співпраці з колегами в Україні та Чеській Республіці», – зазначив декан факультету «Промислове та цивільне будівництво» доцент Андрій Краснюк.

«Завдяки підтримці міжнародного проєкту «Чисте повітря для України», ми раді можливості надати сучасні  станції моніторингу для академічної спільноти університету, – прокоментував  Олексій Трелевський, засновник і куратор мережі громадського моніторингу Ecocity. – Ці станції та накопичені масиви даних дозволяють вам на високому науковому рівні надавати допомогу муніципалітетам, проводити аналіз великих даних та розробляти прогнози забруднення повітря у місті Дніпро та Дніпропетровській області…».

Про подальшу результати співпраці будемо інформувати.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: