Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Надихайся! Дайджест новин громадських ініціатив з теми якості повітря №1, 2022

9. 2. 2022,

Проєкт “Чисте повітря для України” підготував добірку новин від громадських ініціатив, які разом з нами борються за право дихати чистим повітрям у різних регіонах. Надихайтесь, знаходьте партнерів, дійте!

Івано-Франківськ – EcoCity

Відправили 7 станцій громадського моніторингу EcoCity  в університети Дніпра та Запоріжжя. Створили оновлену мобільну станцію громадського моніторингу за якістю атмосферного повітря Sapphire64. Готуються встановити на вулицях Івано-Франківська перші дві нові станції з інформаційним таблом для сповіщення про рівень забруднення повітря.

Борислав – ГО  «Центр екології, туризму та сталого розвитку»

Допомогли Бориславській міській раді отримати грант на впровадження системи моніторингу атмосферного повітря на території колишніх гірничих розробок нафти й озокериту, які знаходяться в житловій забудові.

 

Добропілля – Добропільський центр молоді «ДОБРО»
Отримали грант на встановлення 4 стаціонарних станцій громадського моніторингу повітря, що дозволить зібрати максимум даних для аналізу якості повітря. В грудні був проведений перший семінар-воркшоп з використання  мобільної станції моніторингу «Сапфір-32».

Координаторка цього проєкту Катерина Стороженко стала  номінанткою головної премії Донецької та Луганської областей “Свої люди 2021”.

 

Краматорськ  – ГО «Фонд розвитку громади»

Стали співорганізаторами проведення регіонального круглого столу з управління якістю повітря разом з чеськими експертами та проєктом «Чисте повітря для України». До розмови були запрошені також представники відділів екології та підприємств-забруднювачів.

Кривий Ріг – ГО «ЕкоТЕКА»

Продовжують громадські обговорення щодо ОВД та домоглися прийняття низки екологічних умов промисловими підприємствами у регіоні. Призупинили разом з мешканцями затвердження Проєкту детального плану території для реконструкції (з розширенням) «Південно-Західного відвалу» Глеюватського кар’єру ПрАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат». Взяли участь у громадських обговореннях та сформували зауваження щодо дозволу на викиди промислового майданчика №2 та №1 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

 

Кременчук «Товариство охорони природи міста Кременчука» 

Працюють з міськвиконкомом щодо регулювання викидів забруднюючих речовин підприємств у період НМУ, а також покращення стану атмосферного повітря в м. Кременчук.Вимагають громадської екологічної експертизи екологічної ситуації в районі Північного промислового вузла.

 

Луцьк  – ГО «Інститут дорадництва «Чисте довкілля»

Працюють над аналізом даних про стан повітря у місті.  Окремі результати опубліковані викладачами та студентами Луцького НТУ, призерами Всеукраїнського конкурсу студентських робіт 2021р. та у матеріалах VIII Міжнародного з’їзду екологів (м.Вінниця) – доповідь «Особливості оцінки стану атмосферного повітря за даними недержавних систем моніторингу».

 

Миколаїв – Ініціативна група «ЗА ЧИСТЕ ПОВІТРЯ!!!! НАМИВ!»

Продовжують боротися проти забруднення та викидів заводу ТОВ «Екотранс», звертаючись до ДЕІ Південно-Західного округу з вимогами перевірок.

На “Суспільному” обговорили рейтинг забруднювачів повітря “Чорна труба” від проєкту “Чисте повітря для України”.

 

 Одеська область – ГО «Агенція розвитку пониззя Дністра»

Нарешті добилися, щоби  з села Майори вивезли склад отрутохімікатів. Більше 10 років цього вимагали місцеві мешканці.

 

 Павлоград – ГО «Місцеві стратегії»

Протягом року підписали меморандуми із сьома громадами і  містом Павлоград про спільне залучення інвестицій у громаду та надання допомоги при проведенні громадських обговорень, дискусій, просвітницьких заходів.

 

Рівне – ГО «Екоклуб»

Довели у Верховному суді право громадськості на критику підприємства «Кроноспан» під час проведення ОВД. Це перша успішна подібна справа в Україні!

Підготували дослідження «Оцінка впливу на довкілля: умови та досвід реалізації в Україні»,  де проаналізували законодавство про ОВД та практику роботу обласних департаментів і регіональний моніторинг стану довкілля.

Слов’янськ  –  «Друкарня»

Продовжили проводити моніторинг якості повітря на мікрорайонах Слов’янська за допомогою мобільної станції Sapphire-32. Заміри були зроблені у мікрорайоні Машчермет та біля підприємства «Донмедсплав» по вул. Машчерметовській.

 

Харків – ГО «Еко  Хаб»

Привернули увагу координаторки ООН в Україні до проблеми заводу “НОВОМЕТ” та познайомили з ініціативною групою #Ні_Харківському_Коксовому

 

 Харків  – ГО «Екологічна група “Печеніги»

Взяли активну участь у круглому столі в Києві «Управління якістю атмосферного повітря: від концепції до впровадження», поставивши низку гострих питань до Міндовкілля. Відео виступу голови ЕкГ “Печеніги” С. Шапаренка на круглому столі

 

Маєте новини? Надсилайте нам: info@cleanair.org.ua або на Фейсбук-сторінку “Чисте повітря для України”.

Підпишіться, щоб отримувати  дайджест новин на пошту.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: