Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Які насправді «Чорні труби» найбільше загрожують українцям: скоро оприлюднимо результати

17. 2. 2022,

Проєкт «Чисте повітря для України» у співпраці з партнерськими провідними громадськими організаціями «Екодія», «Зелений світ», «Офіс довкілля», готують альтернативний до офіційного рейтинг найбільших забруднювачів «Чорна труба». Вперше порівнюються думка народу та офіційна статистика.   

10 лютого завершилося голосування звичайних українців у конкурсі найбільших забруднювачів повітря «Чорна труба». Протягом 3-х місяців, з 10 листопада до 10 лютого, представники проєкту збирали голоси простих українців про те, хто є найбільшими забруднювачами повітря у їх населених пунктах. Про найбільших забруднювачів своїх міст активно розповідали мешканці Запоріжжя, Харкова, Кривого Рогу, Києва, Маріуполя, Миколаєва, Броварів та багатьох інших міст і селищ. 

Експертна комісія наразі аналізує отриману інформацію. Уже можемо анонсувати, що були названі не тільки загальновідомі заводи та ТЕС з офіційного ТОП-10 від Міндовкілля, але й виявлені невідомі широкому загалу місцеві підприємства, які отруюють життя мешканцям.  

«Думка населення є вкрай важливою, щоб подивитися, наскільки вона відрізняється від інших відомостей і чому, – каже голова експертної комісії, професійний еколог Максим Сорока. – Дизайн дослідження відповідає сучасним стандартам: у європейській спільноті такі дослідження називають hot spots — гарячі точки. Інколи населення може вказати на проблему, на яку ніхто не звертає уваги. Якщо ми побачимо, що на певній локації більша частина населення називає певні проблеми, відповідно, ми на них маємо звернути більше уваги і порівняти думку громадськості з об’єктивними даними. Якщо думка не збігається, то можемо знайти причину: може, там невідповідна комунікація влади та підприємств з громадськістю, може, якісь недоброчесні дії. Якщо це дослідження дасть можливість усім учасникам налагодити діалог, знайти спільну позицію, то можна буде почати нарешті шукати шляхи розв’язання проблем».

 Найбрудніші підприємства отримають відзнаку ЧОРНА ТРУБА, а з нею – увагу Державної екологічної інспекції, екологічних громадських організацій та медіа. 

Експерти-аналітики паралельно вивчають останні офіційні статистичні дані підприємств про викиди забруднюючих речовин: ранжують не тільки за обсягами викидами, але й за класами небезпечності речовин.

24 березня експертна комісія планує оголосити результати альтернативного офіційному рейтингу «ТОП-10 забруднювачів повітря в Україні».

Склад експертної комісії:

Максим Сорока, науково-технічний консультант проєкту «Чисте повітря для України»

Марина Ратушна, експертка з питань промислового забруднення ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія».

Денис Каплунов, ГО «Офіс довкілля», перший заступник голови Держекоінспекції України (2019-2020), радник Секретаря РНБО з питань екологічної безпеки, 

Олексій Ангурець, голова ГО «Зелений світ – Друзі Землі», заступник директора КП «Центр екологічного моніторингу» (Дніпро)

 

Щоб отримати запрошення на презентацію (яка відбудеться орієнтовно 24 березня о 15:00),

зареєструйтесь, будь ласка>>

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: