Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Чистіше повітря для України: які регіональні ініціативи отримали міжнародну підтримку

17. 2. 2022,

Місцеві ініціативи щодо покращення якості повітря в Україні отримали фінансову та експертну допомогу від міжнародних організацій. Підтримка допоможе реалізації громадських ініціатив у Харкові, Кам’янському, Нікополі та Конотопі. Загалом ГО «Арніка» та проєкт «Чисте повітря для України» розподіляють у цьому році понад 6300 євро. 

Аналіз судових позовів та навчання адвокації, проведення публічних заходів, тренінги з правової експертизи, PR-допомога, геопортал даних, зйомки короткометражних документальних роликів, навіть вистава про постапокаліптичний світ. Така діяльність підтримується міжнародними неурядовими організаціями з метою посилення  боротьби за якість повітря в Україні.

«Восени ми отримали на конкурс близько сотні проєктних ідей з різних міст України. Бажання людей діяти та вирішувати проблеми забруднення повітря нас справді вразило, – зазначила Марцела Черноцова, координаторка проєкту «Чисте повітря для України». – У двох раундах ми ретельно проаналізували подані заявки та відібрали чотири проєкти, які вирішили фінансово підтримати за допомогою Національного фонду демократії (NED) та Програми Transition Міністерства закордонних справ Чеської Республіки», – сказала вона. Цьогорічна програма малих грантів продовжує підтримку проєктів громадських ініціатив у регіонах, розпочату ще 2020 року у рамках проєкту «Чисте повітря для України».

 

Чотири міста, чотири проблеми для вирішення

Відібрані проєкти спрямовані на вирішення проблем локального забруднення повітря, що є серйозним екологічним викликом для українських громад, особливо в промислових районах. У рамках цієї програми малих грантів регіональні організації отримують фінансову допомогу у розмірі 6312 євро.

 

ОрганізаціяМістоРегіонНазва проєктуСума
ГО «Конотопський центр підтримки громадських ініціатив»КонотопСумська областьВідеовистава «Сірий кришталь»€1 242
ГО “Громадський рейтинг”ХарківХарківська областьНі Харківському Коксохіму€1 690
БФ “Живе серце”Кам’янськеДніпропетровська областьКам’янське: проблема забруднення атмосферного повітря€1 690
ГО “Чисте місто – Н”НікопольДніпропетровська областьNikopol Urban Atlas€1 690
TOTAL€6 312

 

Промислова загроза Кам’янського та Харкова

У Харкові коксохімічний завод «Новомет» працює прямо в мікрорайоні і отруює 1,5 мільйони жителів другого за величиною міста України. Незважаючи на масові протести громадських організацій та місцевого населення, токсичний завод продовжує працювати.

“Нам потрібна юридична допомога, щоб розібратися всебічно і неупереджено із забруднювачами повітря в Харкові, – зазначає Яна Гедерім, голова ГО “Громадський рейтинг”. – Перший проведений у рамках проєкту тренінг “Надихай” показав, наскільки містянам болить проблема забруднення повітря та скільки складних питань у них є”.

“Ми очікуємо, що професійні юристи допоможуть нам проаналізувати дозволи на викиди підприємств. Люди навчаться робити правову експертизу, правильно подавати позови в суд. Юрист допоможе проаналізувати справу з приводу відміни дозволу на викиди “Коксохіму”, яка зараз перебуває в суді”, – додає керівниця та ініціаторка проєкту “Ні Харківському Коксохіму” Ірина Кравченко.

У Кам’янському створять документально-публіцистичні відеоролики про проблеми забруднення атмосферного повітря та проведуть Громадський форум щодо ситуації із забрудненням повітря. “Наша мета – об’єднати зусилля людей для забезпечення чистого повітря у Кам’янському, – розповідає Катерина Боровик, керівниця проєкту БФ “Живе серце”. – Відеоролики про проблему забруднення повітря будуть розміщені на телебаченні, у соцмережах, на сайті Кам’янської міської ради і допоможуть громадянам дізнатися про способи вирішення проблеми. На форумі, куди залучимо молодь і науковців, представників громадського сектору та влади, буде напрацювання планів покращення якості повітря. Сподіваємося створити дорожню карту змін та додати до міської екологічної стратегії”. 

Виховання для чистого та здорового майбутнього

Третя підтримана ініціатива – щодо створення геопросторового плану Нікополя, також у Дніпропетровській області. “Urban Atlas – інструмент, що консолідує дані щодо забруднення повітря за останні 5 років, а також прогнозує стан якості повітря у майбутньому періоді за допомогою методів математичного моделювання.  Атлас у вигляді окремих мап буде розташований на сайті Нікопольської міської ради”, – анонсує голова правління ГО «Чисте місто – N» Наталія Жернакова. – Влітку планується круглий стіл для обговорення, яким саме чином отримані дані допоможуть місту та області приймати управлінські рішення для покращення якості повітря у регіоні”.

айне: у Конотопі створять екологічну відеовиставу «Сірий кришталь» про постапокаліптичний світ. “Наша вистава спрямована на виховання молоді: ми показуємо забруднення повітря заводами, автомобілями та через паління листя, – розповідає Світлана Зінов’єва, менеджерка ГО «Конотопський центр підтримки громадських ініціатив», режисерка театру. – Відвідаємо з відеовиставою школи, коледжі, технікуми, будемо спілкуватися з учнями. Якщо навіть 15% мешканців Конотопу припинять палити листя і почнуть компостувати, буде добре”.

 

Тож поєкт “Чисте повітря для України” запрошує всіх зацікавлених в охороні повітря взяти участь у тренінгах, воркшопах, семінарах та круглих столах, які регулярно будуть проводитися цього року в різних містах нами та нашими партнерами. Про події буде повідомлено на сайті проєкту www.cleanair.org.ua та на сторінці у Facebook.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: