Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Екоштаб починає збір даних про злочини рф проти довкілля України під час війни

6. 3. 2022,

Кожен вибух – це забруднення повітря, вод та грунтового покриву токсичними речовинами. Вирішено створити національний екоштаб, сформувати базу експертів з оцінки завданої шкоди довкіллю по всій Україні.

Російські окупанти в ході війни спричиняють техногенні катастрофи. Вони вже обстріляли ракетами та спричинили пожежу на нафтобазах у Василькові, Охтирці, Чернігові. Підірвали газопровід у Харкові. Захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС, спроби захопити інші атомні станції, обстріли та руйнування об’єктів військової та критичної інфраструктури, екологічно небезпечних підприємств, де розміщуються хімічні речовини та промислові відходи – це реалії і загрози транскордонного масштабу.

Ці та інші проблеми обговорювали на засіданні національної відеоконференції, яка відбулась 4 березня за участі представників міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, провідних екологічних громадських організацій.

Екологів та активістів запросили долучитися до створення бази даних за такими параметрами: вплив, дата, координати, опис, наслідки, джерело, фото та відеоматеріали.

Крок 1. Надання на електронну адресу eksperty2022@gmail.com пропозицій щодо кандидатур осіб для включення до переліку експертів з оцінки завданої шкоди довкіллю внаслідок агресії росії

Крок 2. Надання членами штабу або експертами на електронну адресу povidomlenya2022@gmail.com повідомлення про подію, наслідками якої є заподіяння шкоди довкіллю.

Вже зараз можна інформацію надсилати на адресу k.polyanska@epl.org.ua

Руслан Стрілець анонсував, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України вже розробило програмне забезпечення та скоро буде розгорнуто єдиний сучасний call-центр для збирання, оброблення та формування відповідних матеріалів про екологічні злочини  для подання до Міжнародного кримінального суду.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: