Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як врятуватися від спраги у місті без водопостачання [інструкція]

22. 3. 2022,

Чиста вода для українців стала важливіша за чисте повітря. Коли вимикають центральне водопостачання в окупованих містах і селищах міського типу, люди страждають і навіть гинуть від спраги. Збережіть собі інструкцію, як вижити без води у крані.

Періодично без водопостачання зостаються мешканці цілих районів Харкова, Києва, Бердянська, Запоріжжя, Чернігова… Особливо гостро ця проблема вже зараз є у малих містах та селищах. Війна частково або повністю перекрила доступ до чистої та питної води для  мешканців Маріуполя, Миколаєва, Охтирки, Ізюму, Волновахи, Макарова, Пологів, Василівки, Оріхова, Гуляйполя… 

Якщо в селах, окрім річок і ставків, є колодязі, то в містах річки та озера перетворені на «вонючки» скиданням стоків і сміття – не придатні для питних потреб у мирні часи. Але у випадку загрози смерті від зневоднення, навіть така вода, якщо її процідити та прокип’ятити, здатна врятувати життя.  

Наша колега, еко-активістка із Харкова Ірина Кравченко повідомляє про використання місцевих природних джерел (не зруйнованих міською забудовою останніх десятиріч) для порятунку від зневоднення містян цілих мікрорайонів Харкова. 

У Києві, попри варварську забудову, ще лишилося біля 200 озер та 100 ставків з водою, які в крайньому разі порятують містян від спраги, де можна взяти воду для побутових потреб

Пити можна і воду з Дніпра, і з його притоків (міських малих річок), хоча дуже обережно!

Еколог мережі «Довкола» та проєкту “Чисте повітря для України” Максим Сорока попереджає: «Прісну воду з малих міських річок у випадку відсутності питної якісної води та в ситуації загрози для життя можна використати для питних  чи побутових потреб. Надзвичайні умови воєнного стану вимагають перегляду самого поняття “норма”. Не зважаючи на потенційне перевищення нормативів мінералізації, вмісту  сполук фосфору та нітрогену, і навіть металів – протягом нетривалого періоду часу це виправдана дія. 

Проте недопустимо нехтувати епідеміологічною безпекою води, яку ви споживаєте.   Через військові дії – руйнацію очисних споруд та брак хлору для знезараження  – до потенційних джерел водопостачання (у тому числі малих річок) можуть скидати недостатньо очищені та дезінфіковані стічні води. 

Для уваги мешканців селищ на берегах Каховського водосховища:   до води потрапляють неочищені стоки з-під Василівки. У тимчасово окупованих регіонах та територіях активних бойових дій – є дефіцит хлору для первинного та вторинного знезараження вод. Із збільшенням температури водної маси збільшується ризик поширення інфекційних агентів.  Враховуючи ці обставини, варто подбати про додаткові заходи безпеки від поширення інфекційних  кишково-шлункових захворювань.

Рекомендації для громадян, які вимушені брати для питних потреб воду із міських річок/озер з високим ступенем ризику:

1) Найбільш безпечною вважається вода з водойм зі швидкою течією та камінням, а не зі стоячої водойми. 

2) Якщо набираєте річкову воду у пляшку, розверніть горлечко не проти, а по течії, щоби потрапило менше сміття.

3) Обов’язково фільтруйте (проціджуйте воду) від зважених часток. Для цього можна використати підручні засоби (тканину з одягу, капронові колготки). Краще зробити простий фільтр: наповнити ємність чи шкарпетку піском, далі крупнішими камінцями, далі ще крупнішими, і пропускати через це воду. 
4) Перед споживанням води з джерел обов’язове кип’ятіння упродовж 15…20 хв. Це не тільки  стерилізує воду від хвороботворних бактерій та мікроорганізмів, але й допоможе зменшити вміст катіонів твердості води.
5) По можливості після кип’ятіння дайте воді “відстоятися” 3-4 години. Обережно зливайте відстояну  після кип’ятіння воду, не зачіпаючи осад на дні (у водах з низькою мінералізацією його не буде).
6) Формуйте запас фільтрованої, стерилізованої та відстояної води для питних потреб на кілька днів.

Відомий експерт з виживання в екстремальних умовах Беар Гриллс радить для збереження вологи в організмі:

  1. Ховайтесь від вітру, який вивітрює вологу зі шкіри.
  2. Менше їжте, якщо у вас обмаль води, бо організм використовує воду для перетравлення їжі.
  3. Тримайте рот закритим і дихайте через ніс.
  4. Рухайтесь менше. 

 Після нашої перемоги держава та міська влада має докорінно переглянути політику використання та збереження місцевих водних ресурсів та потенційних джерел водопостачання.  Війна росії проти Українського народу наочно показала: ми маємо приділити особливу увагу очищенню та збереженню місцевих водойм з прісною водою та заборонити їх забудову та знищення, особливо у містах та селищах

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: