Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Відважні українці отримали гуманітарну підтримку від чеського народу

29. 3. 2022,

У військовий час – свої потреби. ГО “Арніка” зібрала серед чеських друзів та привезла до прифронтових Харкова і Запоріжжя гуманітарну і технічну допомогу, необхідну для захисту життя та здоров’я українців, які зараз захищають незалежність України і безпеку Європи.

24 лютого 2021 року російська федерація віроломно та без оголошення війни вночі атакувала мирні міста України, розпочавши знищення українського народу. “Українці вже понад місяць, незважаючи на складнощі, захищають рідну землю, свободу та демократичні цінності Європейського Співтовариства. Ця війна – розпочата у темряві – змінила життя українців, порушила плани та мрії нашого мирного життя. Проте світло завжди перемагає темряву, варто лише об’єднатися та допомогти один одному”, – каже науковець, експерт проєкту “Чисте повітря для України” Костянтин з Дніпра (всі імена змінено з причин безпеки). Він відправив родину в евакуацію, а сам включився в активну допомогу друзям та колегам, які відважно захищають Україну та постраждали внаслідок війни.

Учасники й учасниці проєкту «Чисте повітря для України» з Харкова, Києва, Івано-Франківська, Запоріжжя, Маріуполя, Кривого Рогу, Миколаєва з першого дня війни стали на захист України: воїнами територіальної оборони, добровольцями на фронті, волонтерами, які допомагають постраждалим і біженцям. 

До нашої спільної боротьби за мир активно долучилися партнери з Чеської неурядової організації Arnika. На їх заклик друзі і незнайомі громадяни Чеської Республіки почали збирали гуманітарну та технічну допомогу1, необхідну для захисту життя та здоров’я українців у прифронтових містах.

За декілька тижнів друзі та партнери Arnika змогли зібрати понад 50 транспортних пакетів гуманітарної та технічної допомоги! Більше тижня вантажі рухалися по розбомблених дорогах серед замінованих полів на Схід України у зону активних бойових дій. 

І ось нарешті  подарунки від чеських громадян привезли до зруйнованого Харкова та тривожного Запоріжжя, де їх чекали сотні людей. 

Громадським організаціям та добровольчим об’єднанням і учасникам територіальної оборони міста Харків, госпіталю, де лікують поранених у місті Запоріжжя, було передано майже 500 об.кг цінної допомоги.

“Кілька тижнів тому ми разом боролися за чисте повітря в Україні, зараз ми разом боремося за свободу та демократію. І ми пишаємося тим, що разом з Україною стоїть на боці Світла проти Темряви. Ми раді, що допомога потрапила в правильні руки і потрапила до людей, які її дійсно потребують. Разом ми переможемо, знову буде свобода і мир і тоді ми повернемося до наших мрій про чисте повітря для всього українського народу”, – коментує Марцела Черноцова, ГО “Арніка”, проєктна менеджерка “Чисте повітря для України”.

Зокрема, пожертва від чеських друзів буде рятувати життя та здоров’я українцям, які постраждали від нападу росії. Отримані:

  • Медичні і санітарні вироби та протиопікові препарати (яких так не вистачає в Україні!) 
  • Засоби екстремальної та тактичної медицини, кровоспинні засоби та набори індивідуальних аптечок (все, щоб люди вціліли та не загинули у зоні активних бойових дій чи у місті під ударами бомб)
  • Засоби екстремальної комунікації, радіозв’язку, мобільні телефони та планшети (щоб захисники завжди були на зв’язку та могли надати допомогу)
  • Засоби безперебійного та автономного живлення електронних приладів (все, щоб у наших друзів за жодних обставин не закінчився «заряд» на телефоні)
  • Засоби індивідуального та автономного освітлення (все, щоб люди навіть у найтемнішу пору зберегли світло та не загубили дорогу додому)
  • Засоби індивідуального захисту 
  • Предмети екіпірування та бівачне спорядження (щоб захисники не спали на холодній землі)
  • Теплий, зручний та практичний одяг (все, щоб наші друзі були у теплі та відчували нашу підтримку)
  • Продукти харчування (снеки, які сповнять сил захищати рідну землю).

Команда проєкту «Чисте повітря для України» висловлює щиру та безмежну подяку активістам ГО «Центр екологічних ініціатив “Еко Хаб Харків» та ГО «Флора», а також колегам з Центру екологічного моніторингу Дніпропетровської обласної ради, які допомогли нам організувати доставку гуманітарної та технічної допомоги у міста Харків та Запоріжжя. 

Дякуємо Всім і кожному, хто долучився до збору, накопичення та перевезення цієї гуманітарної та технічної допомоги! Дякуємо членам Чеської неурядової організації Arnika, активістам та небайдужим громадянам Чеської Республіки! ДЯКУЄМО від імені тих, кому ваші пожертви врятують життя і здоров’я, повернуть сили і зігріють теплом і добром!


If you are in the Czech Republic and want to help Ukrainian defenders and war-affected civilians, contact Marcela Chernotsova, Clean Air for Ukraine Project Manager marcela.cernochova@arnika.org  or  Telegram @Marcela_Cernochova

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: