Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Про людей, яким чеська допомога дає шанс здійснити мрії, відкладені війною

Ми записали кілька історій про наших друзів, партнерів та знайомих з України, з якими ми ще недавно захищали чисте довкілля, а зараз захищаємо Україну і мирних жінок і дітей.

Війна в Україні раптово та безжалісно змінила все наше життя… Ми не обирали цю долю – війна сама зайшла у наш дім. І незважаючи на жахіття війни, Українці не втрачають людяність, та у боротьбі відстоюють своє право на життя і здоров’я. Нашу свободу та право бути частиною Європейської Спільноти зараз захищають прості люди, які до 24 лютого мали мрії та плани. Ваша допомога – це шанс здійснити їх мрії після нашої спільної перемоги.

Знайомтесь, це наші друзі з міста Харків на Сході України Микола2 та його син Василь2. Мирний Харків у перші ж дні нападу росії став об’єктом для щоденних бомбардувань. Бої за місто тривають більше місяця… Ще на початку лютого цього року Микола був екологічним активістом, учасником проєкту “Чисте повітря для України”. Працював автомеханіком на власному СТО, виховував маленьку дочку та мріяв про безпечне і чисте довкілля у Харкові. Його син Василь – молодий красень, працював у логістичному центрі та мріяв заробити грошей та одружитися.

Зараз – вони захищають свій дім від окупантів, допомагають евакуювати людей зі зруйнованого Харкова та забезпечують логістику гуманітарних вантажів у місто. Саме вони доставили гуманітарну та технічну допомогу від наших чеських друзів до м. Харків.  Вони не обирали цю долю. Вони не обирали щодня ризикувати життям, ховатися від обстрілів та ракетних ударів. Вони мріяли – і ми віримо, що їх мріям ще буде час збутися після нашої Перемоги.

Уся спільнота проєкту «Чисте повітря для України» зичить Миколі та Василю сили та вдачі бути живим та здійснити свої мрії.

Дякуємо вам! Любимо вас! Молімося за вас! Чекаємо на вас у новій, квітучій та мирній Україні!

Знайомтесь, це наш новий друг з м. Запоріжжя – Павло2. Цей привабливий молодий та неодружений красень на початку лютого мав купу планів: лікувати людей, влаштувати сімейне життя, народити дітей. Зараз він адмініструє та координує діяльність госпіталю, де лікують поранених і хворих, які постраждали на фронті чи під час евакуації, чи були обстріляні в рідних домівках.

Павло щиро дякує за всю допомогу, які зібрали та надіслали наші Чеські друзі. Усі передані медичні препарати та засоби – це шанс для людей залишитися живими… Повернутися до втілення їх мрій, перерваних жахіттями війни.

А допомогла замовити та передати ці життєво необхідні засоби та препарати активна волонтерка  Оксана2   – професійна екологиня, яка залишилася в Запоріжжі дбати про екологічну безпеку містян. А ше шиє, готує їжу, знаходить потрібні для захисників і постраждалих речі.

Уся спільнота проєкту «Чисте повітря для України» зичить Павлу сили та витримки! Ми дякуємо йому та його колегам за їх працю та допомогу всім нужденним та постраждалим. Ми бажаємо йому після нашої Перемоги повернутися до мирного життя, лікувати «звичайну простуду» та у сімейному колі виховувати багато-багато дітей.

Дякуємо тобі! Любимо тебе! Молімося за тебе! Чекаємо на тебе у новій, квітучій та мирній Україні!

Знайомтесь, це Ґанна2з нескореного Харкова. Ще чотири тижні тому вона працювала лікарем, лікувала дітей з онкологічними захворюваннями. Разом з чоловіком вона виховувала дитину та насолоджувалась життям – плануючи відпустку, підвищення кваліфікації, оновлення літнього гардеробу… Війна змінила її життя. Її чоловік зараз захищає Батьківщину від загарбників та окупантів. А вона вирішила не покидати Харків та допомагати оберігати життя людей, яких вбивають російськими бомбами та ракетами у рідному місті. Зараз Ґанна – парамедик та допомагає  організувати екстрену медичну допомогу.

Ґанна стала справжнім другом для еко-активістів, з якими ми останні роки захищали чисте повітря для Харкова. Вона передає щиру вдячність усім чехам, які збирали медикаменти та кровоспинні препарати, які прямо зараз рятують життя захисникам Харкова.

Уся спільнота проєкту «Чисте повітря для України» зичить Ґанні сил бути берегинею добровольців Харкова… та після нашої спільної Перемоги у родинному колі повернутися до буденних справ, знову планувати відпустку та насолоджуватися життям.

Дякуємо тобі! Любимо тебе! Молімося за тебе! Чекаємо на тебе у новій, квітучій та мирній Україні!

 

Знайомтесь, це Тетяна2 – новий добрий друг усієї спільноти проєкту «Чисте повітря для України». Вона – лікар та багато років займається благодійною діяльністю та захистом довкілля у рідному Кропивницькому. Тетяна спільно з чеськими партнерами допомогла організувати доставку гуманітарної та технічної допомоги в Україну. За це ми усі безмежно вдячні їй.

Війна зненацька та без її згоди змінила її життя, проте в жодному разі не зламала дух справжньої українки – привітної, усміхненої незважаючи на обставини та люблячої матері. Її син Степан2 та його дружина Марія2 з перших днів війни добровільно, як і багато інших, стали на захист рідної України. До війни Степан працював ІТ-фахівцем, допомагав матері у громадській діяльності, сплачував податки… Спільно з дружиною Марією вони мали маленьку сімейну пекарню, випікали солодощі, насолоджувалися життям… Мріяли про подорожі та дітей. Вони не шукали злої долі війни, проте зараз захищають Україну. Під час нашої зустрічі Тетяна сказала: «А інакше то і не могло бути. Мої діти народилися 1991 року. Можна сказати – однолітки незалежної України! Україна їм наче рідна сестра. А коли твоїх рідних кривдять – ти стаєш на захист, бо немає часу на сумніви…»

Уся спільнота проєкту «Чисте повітря для України» зичить Тетяні, Степану та Марії – сил та вдачі. Ми віримо, що після нашої спільної Перемоги Степан та Марія повернуться живими та уцілілими і будуть довгі роки пекти солодощі. А пані Тетяна бавитися з онуками та онучками.

Дякуємо вам! Любимо вас! Молімося за вас! Чекаємо на вас у новій, квітучій та мирній Україні!

Знайомтесь, це Андрій2 – людина з неймовірною енергетикою, усміхнений та життєрадісний попри обставини – наче війна і не приходила у наш дім. А от очі Андрія не дадуть ввести в оману – бо за цей час вони бачили усі жахіття, які війна принесла в Україну. Андрій – це рідний нашої колеги із Запоріжжя екологині Оксани2, яка вже 5 років допомагає нашій спільній справі – боротьбі за чисте повітря для України. Наче у іншому житті, Андрій працював у сільському господарстві: орав, сіяв та збирав врожаї. Війна змінила і його життя. Зараз він, як і єдиний син Оксани, у лавах війська захищає Україну від окупантів та загарбників. У розмові Андрій не жаліється на злу долю, бо вірить у нашу Перемогу, вірить, що Україна знову стане мирною. Він «напевно знає, що українські лани не будуть знати вибухів бомб та снарядів, а наново будуть квітнути в очікуванні жнив».

Координуючи доставку допомоги у м. Запоріжжя, Оксана виказала слова вдячності, що лунали від усіх наших друзів та партнерів проєкту «Чисте повітря для України»: «Величезна подяка команді «Чисте повітря для України», нашим чеським друзям з «Arnika» та усьому Чеському Народові! У тяжкі часи вкрай потрібно знати – ти не один, є люди, яких ти не знаєш, але які турбуються за тебе, за твою країну. Тому я розчулена та безмежно вдячна усій підтримці, які зібрали та доставили у м. Запоріжжя та Харків наші друзі з Чеської республіки».  Користуючись нагодою, Оксана просила передати слова великої подяки від добровольців та захисників, які прямо зараз борються за мир та свободу народу України:  «Дякую друзям з Чеської Республіки за підтримку! Перчатки та амуніція – вогонь. За рації – просто уклін. Кровоспинні – клас, що знайшли, нам вони дуже треба! Планшети і телефони! Так ми зможемо завжди бути на зв’язку та «бачити» з неба. Автономне світло – так навіть у темряві ніхто з нас не загубить дорогу до дому… Дякую Чеському народові! Після Перемоги запрошуємо до гостин у славетне Запоріжжя, Харків, Дніпро, Слов’янськ, Маріуполь, у всі міста вільної та незалежної України!»

 

Дякуємо Великому Чеському народові – дітям свободи, миру та Празької весни!

Дякуємо Українцям! Всім і кожному – воїнам, добровольцям та волонтерам, які захищають свободу та незалежність нашої країни!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ – СЛАВА!

_______________________________________________________________________________________

Якщо ви знаходитесь у Чехії та хочете допомогти українським захисникам та постраждалим від війни мирним людям, звертайтесь до Марцели Черноцової – проєктного менеджера “Чисте повітря для України” marcela.cernochova@arnika.org  або  Telegram @Marcela_Cernochova

_______________________________________________________________________________________

 

Важливі примітки:

 1На виконання рекомендацій Міністерства оборони України ми не публікуємо та не поширюємо детальні списки гуманітарної та технічної допомоги, а також імена осіб, які їх отримали. Команда проєкту «Чисте повітря для України» надає гарантію того, що вся гуманітарна та технічна допомога була спрямована за призначенням та вже використовується для захисту життя та здоров’я громадян України, які постраждали внаслідок військового вторгнення російської федерації.

 

2З міркувань безпеки друзів, партнерів та активістів проєкту «Чисте повітря для України», які зараз перебувають у зоні активних бойових дій та захищають свободу та незалежність України, усі імена причетних осіб змінені, а фотографії захищені маскувальною ретушшю. Команда проєкту «Чисте повітря для України» надає гарантію того, що вся інформація викладена коректо. Після Перемоги України та визволення тимчасово окупованих росіянами територій, а також після дозволу причетних осіб ми виконаємо редакційні зміни – вкажемо справжні імена та оригінальні фото.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: