Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Кіровоградщина почала співпрацю з міжнародним проєктом «Чисте повітря для України»

24. 1. 2022,

Центральноукраїнський національний технічний університет уже розпочав дослідження якості повітря завдяки отриманому інноваційному обладнанню.

21 січня Центральноукраїнський національний технічний університет підписав Меморандум про стратегічну співпрацю з міжнародним проєктом «Чисте повітря для України», який з 2018 року реалізується в Україні чеською громадською організацією «Арніка» (Прага) та українською «Фрі Ардуіно» (Івано-Франківськ).  

Домовлено про співпрацю в галузі екологічного моніторингу та освіти, наукових досліджень та поширення ідей сталого розвитку, а також дотримання свобод і прав людини на чисте та безпечне довкілля. Нещодавно на будівлі кампусу Центральноукраїнського національного технічного університету була встановлена нова  станція громадського моніторингу якості повітря, надана університету в межах нової програми підтримки академічних спільнот проєкту «Чисте повітря для України». 

«Сьогодні у нас важливий прорив у галузі екологічних проєктів – ми долучаємося до проєкту «Чисте повітря для України». Якість навколишнього середовища, чистота повітря – запорука здоров’я кожної людини та становища суспільства в цілому. Тож дослідження в напрямку екології є надзвичайно важливими для міста та країни, – зазначив Володимир Кропівний, ректор Центральноукраїнського національного технічного університету, академік Міжнародної кадрової академії,заслужений працівник освіти України. – Підписання Меморандуму дасть нам можливість розширити дослідження у місті Кропивницькому з допомогою сучасного обладнання, яке нам передається партнерами. У нас з’являється можливість залучити студентів, науковців. Сподіваємося отримати нові цінні наукові результати та практичні рекомендації. Це дасть можливість реалізувати проєкти із подальшого поліпшення стану довкілля у регіоні. Прикладемо максимум наукових і освітніх зусиль до реалізації цього чудового цікавого проєкту». 

Проєкт «Чисте повітря для України» поширює трансформаційний досвід Європейського Союзу та Чеської Республіки, залучає громадян, науковців та експертів до публічних кампаній, досліджень та спільних дій заради чистого повітря для всіх в Україні. Фінансово підтримують проєкт Міністерство закордонних справ Чеської Республіки та Національний фонд на підтримку демократії (NED, USA). 

«Дуже важливою частиною нашої діяльності є співпраця з університетами, оскільки ми вважаємо, що ваша участь в екологічній діяльності має вирішальне значення для ефективності результату, – сказала Марцела Черноцова, координаторка міжнародного проєкту «Чисте повітря для України».

Проєкт «Чисте повітря для України» допоміг і створенню громадської мережі моніторингу повітря EcoCity. Зараз EcoCity – найбільша мережа, яка об’єднує понад 600 станцій в різних регіонах. Ці станції можуть аналізувати якість повітря за 19 показниками забруднення повітря. Щомісяця електронною картою https://eco-city.org.ua/ користуються понад 30 тисяч користувачів з України. 

За словами В’ячеслава Дубровського, директора департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної державної адміністрації, «Створення системи моніторингу атмосферного повітря – це величезний крок в масштабах області. Ми в такій ситуації, в якій була Чехія 30-40 років тому, і я маю надію, що в близькому майбутньому ми теж зможемо покращити довкілля. Дуже важливо, що ми п’ємо, що їмо і чим ми дихаємо. Якби ми хоч на 50% розуміли, що у нас є в атмосфері, ми змогли б запобігти багатьом хворобам. Це дуже гарна ініціатива, я пишаюсь, що мій рідний університет долучився до події. Це початок великого майбутнього в сфері моніторингу атмосферного повітря». 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: