Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Рівненщина приєднується до найсучаснішої системи моніторингу якості повітря та рівня радіації Ecocity

17. 5. 2022,

Підписано меморандум про співпрацю з місцевою ГО «Екоклуб», яка встановить 9 постів громадського моніторингу якості повітря Ecocity у Рівному, Острозі, а також селищі Городок.  

Рівненщина – регіон на Західній Україні – не належить до промислових, але тут працюють надзвичайно шкідливі для довкілля підприємства, повітря інтенсивно забруднює транспорт. Військові дії внесли додаткове забруднення та ризики для безпеки людей для міста Рівного та області: сюди прилітають ракети, спричинюючи пожежі на підприємствах і нафтобазах. Поруч розташовані дві АЕС. Тож ГО «Екоклуб» ініціювали  розвиток мережі постів громадського моніторингу повітря на Рівненщині, щоб контролювати безпеку довкілля.

«Доповіді про стан довкілля у Рівненській області показують стабільне перевищення рівня забруднюючих речовин: до прикладу, протягом 2021 року у Рівному показники формальдегіду були перевищені у 2-4 рази. Оскільки державні пости моніторингу повітря не дають нам змоги  відслідковувати стан забруднення у реальному часі, важливо мати справді оперативний  моніторинг. У селі Городок, де працює найбільший промисловий забруднювач області – завод аміачних добрив «Азот», та вже почав роботу деревообробний завод «Кроноспан», донедавна не проводили жодного моніторингу повітря», – говорить Наталія Холодова, кампейнерка ГО «Екоклуб».

Міжнародний проєкт  «Чисте повітря для України», який реалізується ГО «Арніка» (Прага, Чехія) за фінансової підтримки Програми Transition Міністерства закордонних справ Чеської Республіки та National Endowment for Democracy (США), надає Рівному 9 найсучасніших станції моніторингу якості повітря європейського зразка Ecocity, які вироблені в Україні.

На сьогодні у Рівному державою встановлені всього лише три пости моніторингу якості повітря. Ступінь забрудненості повітря у місті визначає Обласний центр з гідрометеорології, працівники якого вручну відбирають проби, а про результати повідомляють раз на місяць. Департамент екології та природних ресурсів Рівненської ОВА публікує дані про забруднення ще рідше: усього раз на квартал.

«Ми раді, що Рівненщина долучається до європейських систем безпеки довкілля. EcoCity – найбільша і найсучасніша мережа моніторингу якості повітря в Україні.  Встановлені у Рівному та довкола пости будуть аналізувати якість повітря за 19 показниками забруднення повітря. Інфорація буде доступна всім бажаючим на електронній карті https://eco-city.org.ua/», – зазначив Олексій Трелевський, голова громадської організації «Фрі Ардуіно» та куратор української мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity.

Завдяки новим постам моніторингу рівняни зможуть отримувати інформацію про забруднення повітря різними речовинами, про рівень радіації у будь-який час онлайн, безкоштовно, не звертаючись до органів влади, самостійно.

 

Для отримання додаткової інформації:

Юлія Гузій, «Екоклуб» Telegram/Тел.: +380687589889 julia@ecoclubrivne.org

Тетяна Жавжарова, «Чисте повітря для України»: Telegram/Viber/Тел.: 099 756-18-95 tetiana.zhavzharova@arnika.org

 

d with VSCO with preset

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: