Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

ОВД потрібна і під час оборони та відбудови

19. 5. 2022,

Виступаємо проти відміни ОВД. Ми підтримуємо звернення спілки «Досить труїти Кривий Ріг» ДТКР і низки громадських організацій до державної влади України із закликом зберегти процедуру ОВД як один з механізмів реального впливу громадськості на підприємства-забруднювачі.

В Україні незабаром скінчиться війна і почнеться велика відбудова, віримо в це. Вже державна влада будує плани і готує нормативно-правову базу, шукає фінансування для цього.

Але турбують пропозиції бізнесу відмінити процедури оцінки впливу на довкілля у відбудовний період. Ми розуміємо, що країні потрібні нові будинки, школи, для цього багато металу та бетону, дерева. Однак швидке і непродумане будівництво, інтенсивна робота промисловості може призвести до непоправної шкоди природних екосистем.

Процедура ОВД – це одна із вимог Євросоюзу до українського суспільства на шляху до євроінтеграції, яка забезпечує участь громадськості у прийнятті екологічних рішень.

Тому міжнародний проєкт «Чисте повітря для України» виступає проти відміни ОВД. Ми підтримуємо звернення спілки «Досить труїти Кривий Ріг» ДТКР до державної влади України із закликом зберегти процедуру ОВД як один з механізмів реального впливу громадськості на підприємства-забруднювачі.

Враховуючи потребу оборони, швидкого відновлення економіки та відбудови України, ми пропонуємо внести зміни у законодавство про ОВД для спрощення цього процесу без шкоди для довкілля:

  1. Сформувати чіткий перелік проєктів, спрямованих на оборону держави.
  2. Сформувати чіткий перелік випадків, коли проведення ОВД чи участь громадськості у процедурі негативно впливатимуть на реалізацію проєктів, спрямованих на оборону держави.
  3. Обов’язково визначити терміни, на які такі зміни вносяться, та визначити регіони, в яких буде діяти скорочена процедура ОВД.
  4. Приймати зміни до процедури ОВД, не відступаючи від норм (Директиви 2011/92/ЄС Європейського Парламенту та Ради (кодифікація), «Оргуської Конвенції»; «Конвенції Еспо».
  5. Забезпечити можливість участі громадськості у прийнятті екологічних рішень на територіях, де не ведуться бойові дії, надавши змогу ознайомлюватися із екологічною інформацією через місцеві органи самоврядування. Або, як то передбачено чинним законодавством, через письмовий запит отримувати екологічну інформацію на електронну адресу запитувача, який має підтвердити свій запит електронним підписом.
  6. У разі прийняття рішення про відновлення, відбудову зруйнованих міст, об’єктів за скороченою процедурою СЕО та ОВД, проводити такі відбудови із застосуванням найкращих доступних технологій. В пріоритеті обирати проєкти, які максимально відповідають сучасним екологічним вимогам, умовам інклюзивності, енергозбереження та енергоефективності.

 

Ці вимоги надіслані: Президенту України Володимиру Зеленському, Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку, прем’єр-міністру Денису Шмигалю, голові РНБО Олексію Данілову та Міністру захисту довкілля та природних ресурсів Руслану Стрільцю.

 

Підписали звернення:

Коаліція Досить труїти Кривий Ріг

Громадська організація “Флора”

ГО «Зелений світ – Друзі землі»

Дзига

Чисте повітря для України

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: