Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Пошкоджені, та не зламані: Ecocity на війні

20. 5. 2022,

Станції моніторингу якості повітря стали під час війни цінною річчю, яку люди рятують із розбомблених домівок. Історія харків’янина Валерія Круковця про це.

3D-модельєр Валерій Круковець лише восени 2021 року переїхав у власний новий будинок біля Харкова – і відразу встановив станцію моніторингу якості повітря Ecocity. «Я і раніше дивився в інтернеті забруднення повітря в районі, іноді бачив перевищення вмісту забруднюючих речовин. Тож вирішив і собі додому придбати станцію, адже росте маленький син. Треба знати безпечність повітря, чи варто виходити на вулицю подихати чистим повітрям, чи не виходити в якісь дні», – згадує він.

Коли почалась війна з рф – родина евакуювалася в іншу область. У квітні у їх будинок влучила російська бомба.

Порозривало все, зруйнувало дах, вибило вікна, двері, зруйнувало гараж. У травні Валерій приїхав навідати будинок – і побачив станцію Ecocity, яка висіла на проводку, була попалена іскрами вибуху, але вціліла.

“Я забрав станцію разом з іншими цінними речами і вивіз до родичів у Дніпропетровську область, – згадує він. – Прилад забило пилом, згорів блок живлення. Я звернувся до виробника Ecocity, який замінив блок безкоштовно – і ось ми встановили станцію вже в іншій домівці, в іншій області».

Тут родина знаходиться у 30-кілометровій зоні навколо Запорізької АЕС, але Валерій вважає, що це безпечніше, ніж жити поруч з кровожерливим сусідом рф, за 20 км від кордону.  Адже кілька станцій Ecocity у Нікополі, Марганці постійно передають дані про рівень радіації. Власна станція справно показує якість повітря.

«Я працюю віддалено, рідні поруч, всі живі, і це добре, – каже Валерій. – Віримо в перемогу».

Так громадський моніторинг якості повітря та рівня радіації виявився живучим і важливим навіть під час війни.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: