Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Викид аміаку після вибуху: ризики та як діяти

Окупанти скоїли черговий злочин проти довкілля і людей. Обстрілами пошкоджено аміакопровід біля Бахмута. Подібних аміакопроводів та цистерн з аміаком багато в різних регіонах України. Тож як діяти населенню у разі техногенної катрастрофи з викидом аміаку?

На наші питання відповів директор дніпропетровського Центру екологічного моніторингу Олексій Ангурець.

– На які відстані поширюється аміак та він небезпечний?

– Це безбарвний газ із різким запахом, схожим на запах нашатирного спирту. Він легший за повітря, тому швидко піднімається вгору. Його зберігають і транспортують у рідкому стані. Як рідина, аміак легший за воду, має меншу густину і при виході на повітря утворює слабкий дим (вогненебезпечний, створює вибухові суміші з повітрям, отруйний).
Безводний газоподібний аміак легший за повітря і тому високо підіймається, тож загалом він розсіюється і не накопичується в низинах. Однак за наявності сирості (підвищена відносна вологість) зріджений безводний аміак формує випари, що важчі за повітря. Ці випари можуть розноситися над поверхнею землі або над низинами.

Поширення аміаку у випадку аварії залежить від багатьох факторів: обсяг витоку, первинна концентрація, метеорологічні фактори (відносна вологість, наявність/відсутність опадів, швидкість вітру, температура повітря). Отже, прогнозну зон ураження в наслідок витоку розраховується спеціалістами в кожному конкретному випадку.

– У яких містах України є працюючі аміакопроводи?

– Основними виробниками аміаку в Україні є підприємства хімічного холдингу OSTCHEM, зокрема, «Рівнеазот», Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», Черкаський «Азот» та Концерн «Стирол» (м. Горлівка), а також Одеський припортовий завод та «ДніпроАзот» (м. Кам’янське).

Крім того, у спадок від Радянського Союзу дістався аміакопровід, який функціонує і зараз. Українська його гілка проходить по кількох областях, у яких є насосні станції, звідки можна отримувати аміак: це Харківська, Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська, Херсонській області. Також аміак як сировина завозиться залізницею в цистернах.

Аміакопровід Тольятті — Одеса. Довжина трубопроводу 2417 км, з них 1021 км проходить по території України. Оператором української частини є ДП «Укрхімтрансаміак». Трубопровід має гілку до ВАТ «Концерн Стирол» у м. Горлівка. Задля безпеки аміакопровід прокладено не ближче одного кілометру до населених пунктів (у США, де існує кілька аміакопроводів, такої вимоги нема). Крім того, кожні 5 км труба має автоматичні крани на випадок аварійної ситуації.

– Чи правда, що аміак зберігається на всіх харчових підприємствах?

– І не тільки. Використовують аміак переважно для виробництва азотних добрив, вибухових речовин і азотної кислоти. Рідкий аміак використовується в холодильних установках. Водний розчин аміаку (нашатирний спирт) застосовується в медицині.
Аміак, як холодоагент, в основному використовується в системах промислового охолодження, особливо в харчовій  промисловості.

Ключовими перевагами якого є: енергоефективність, низька вартість та екологічність.

Системи охолодження на основі аміаку (NH3, R717) широко використовуються в таких галузях, як:

  • Підприємства харчової промисловості (скотобійні, рибокомбінати, молочні заводи, консервні заводи тощо)
  • Пивоварні
  • Заводи з розливу напоїв
  • Холодильні склади

– Ваші поради на випадок таких руйнувань: почули запах аміаку після обстрілів, як діяти?

Правила поведінки в умовах викиду (виливу) аміаку:

  • виходити із зараженого району необхідно перпендикулярно напрямку вітру;
  • якщо немає можливості вийти з району зараження, необхідно укритися в укриттях, підвалах, квартирах і будинках, попередньо загерметизувавши вікна, двері, вентиляцію (бажано тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту чи води);
  • у приміщенні бажано пройти до ванної кімнати та включити душ на мілке розпилення (вода поглинає аміак із повітря), вентиляцію не включати (витягує чисте повітря та затягує забруднене);
  • якщо чуєте запах аміаку – дихати через зволожену марлеву пов’язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).

– Чи можна дізнатися про викид аміаку, поки не занадто пізно?

–  Ми і під час війни продовжуємо моніторинг довкілля в Дніпропетровській області. Зокрема, забруднення атмосферного повітря: оксиди азоту (NO, NO₂, NOx), сірководень (H₂S),  діоксид сірки (SO₂), монооксид вуглецю (CO), озон (O₃), аміак (NH₃), дрібнодисперсний пил фракцій 2,5 і 10 мікронів (РМ2,5, РМ10), бензол (C6H6), толуол (C7H8), етилбензол (C8H10), ксилол (C6H4(CH3)2), формальдегід (CH2O), фенол (C6H5OH).

Мережа постів громадського моніторингу Ecocity також моніторить ці показники. Онлайн-карта автоматично за вашою геолокацією знайде станцію поруч.

Для ілюстрації використані фото навчань ДСНС з ліквідації техногенної аварії на ПАТ “Рівне азот”  

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: