Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Вода для порятунку громад Запорізької області

5. 6. 2022,

Якщо вода – це життя, то «Арніка і «Фрі Ардуїно» дарують зараз українцям з прифронтових безводних територій – саме життя. Перші каністри для очищення води, коагулянти та фільтр-системи від проєкту «Чисте повітря для України» відправили в прифронтову Запорізьку область, Слов’янськ і Краматорськ на окуповану територію.

Запорізька область, де тривають жорстокі бої, потерпає від спраги. Внаслідок обстрілів пошкоджено  водопровідні мережі у містах Оріхів, Гуляйполе та прилеглих сільських населених пунктах Пологівського району, у смт Степногірськ та прилеглих сільських населених пунктах Василівського району. Через проблеми із забезпеченням електроенергією артезіанських свердловин без водопостачання залишається частина м. Пологи Пологівського району.

Також внаслідок бойових дій пошкоджено каналізаційні очисні споруди, які приймають стоки м. Василівка та смт Степногірськ Василівського району. Тож брати воду з Каховського та Дніпровського водосховищ стало небезпечно через ризики біологічного зараження.

Але це лише верхівка айсберга.

Ще до війни водопостачання області характеризувалося дефіцитом питної води. Запорізька область через своє географічне розташування, є однією з малозабезпечених водою в України. Єдиними поверхневими джерелами для забезпечення населення області питною водою є річки Дніпро (р. Дніпро має протяжність по території області 167,5 км, Каховське та Дніпровське водосховища мають об’єми води 18,2 і 3,3 км3 відповідно), Берда та Каховський магістральний канал.

221 населений пункт області користувався привізною водою – це 6 % населення Запорізької області. Війна серйозно ускладнила ці процеси: перевізники не мають достатньо бензину та водіїв, готових їхати через блокпости і ризикувати життям.

«Велика частина області лишилася без централізованого водопостачання. І це не лише ті міста і села, про які розповідають у новинах. Вільнянська, Михайлівська, Павлівська громади – у всіх одна проблема. Малі села мають лише колодязі із поганою водою, яка гірка, бо містить забагато сульфатів. Раніше воду їм завозили. Але через війну, у прифронтові села водовозки не доїжджають», – каже запорізька активістка Тетяна Ярмохіна.

За даними паспорту Запорізької області, близько 79 % запасів підземних вод області за фізикохімічними показниками (вмісту заліза, марганцю, загальної мінералізації та жорсткістю) не відповідає вимогам Державних санітарних норм і правил 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Більшість населених пунктів Бердянського, Василівського, Гуляйпільського, Мелітопільського, Михайлівського, Пологівського, Приазовського районів користуються питною водою, яка не відповідає гігієнічним нормативам по органолептичним властивостям і санітарнохімічним показникам (мінералізація, підвищені концентрації заліза, марганцю).

Тому наш проєкт «Чисте повітря для України» не міг лишитися осторонь прохань наших друзів із Запорізької області, в якій працюємо, і експерти проекту зайнялися пошуком сталих рішень для забезпечення сіл водою.

Експерт з екологічної безпеки Максим Сорока проаналізував різні типи коагулянтів, представлених на ринку, та технічних рішень для очищення води. Вибравши кращі варіанти, представники проєкту та партнери закупили спеціальні відра та коагулянти (запорізького виробництва, до речі) та відправили до сіл Бердянського та Приазовського району, які окуповані і де бракує води.  На жаль, немає готових технічних рішень без дорогих систем зворотнього осмосу, які працюють на електриці, якої теж яасто немає.  І бензину для бензогенераторів – немає.

Тож закупили спеціальні каністри для очищення води, які теж передають громадам, щоби ті очищували воду на місці.

Ось громада з села Грізне Вільнянського району Запорізької області, де через війну припинили завозити воду, а своя в колодязях небезпечна для здоров’я.

«Ми дякуємо волонтерам, які допомогли отримати цю каністру. У нас критична ситуація з питною водою. Нам не привозять води. А їхати купувати за тридев’ять земель далеко і дорого, у людей нема грошей і роботи», – звертається місцева мешканка.

«Люди дуже вдячні за подаровані системи водоочищення! – коментує Тетяна Ярмохіна. – Цей фільтр добре очищує воду від бактерій, зважених часточок пилу, нафтопродуктів, ПАВ, кольорових, однак не прибирає ні сульфати, ні лужність. Для очищення колодязної води до рівня питної ці фільтри не підходять. Тому їх будемо застосовувати для очищення води з річки, ставка, дощової води».

В умовах загрози смерті від спраги, це вже порятунок!

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: