Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Азот і азотна кислота: в чому небезпека горіння

13. 4. 2022,
Відео з рудими хмарами диму від горіння азотної кислоти в Рубіжному облетіло інтернет і посипалася купа питань, наскільки це небезпечно. І чи кислотні тепер дощі в навколишніх областях. Відповів Олексій Ангурець, керівник Центру екологічного моніторингу.

Азотна кислота, нітратна кислота (HNO3) – безбарвна димуча рідина з їдким запахом, яка легко розкладається, забарвлюючись у жовтий колір.
При взаємодії з вологою в атмосферному повітрі справді утворюються кислотні дощі та тумани, які завдають значний вплив на довкілля, викликаючи корозію більшості металів, підкислючи ґрунти, завдаючи шкоди рослинності, отруюючи воду озер і ставків та ін. В залежності від концентрації наслідки можуть варіюватись.
Однак вплив вибуху азоту в Рубіжному на сусідні області був незначним. Центр екологічного моніторингу постійно відслідковує наявність азотних сполук та інших забруднювачів атмосферного повітря в населених пунктах Дніпропетровської області. Наразі стан повітря та радіаційний рівень в межах норми.
Одначе варто знати про вплив викидів азоту кислоти на здоров’я:
Випари азотної кислоти викликають серйозне подразнення всіх слизових оболонок, очей, дихальних органів. При слабких отруєннях з’являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при важких отруєннях – набряк легенів.
Пам’ятайте, що у випадку підозри на хімічне забруднення на вулиці:
Не виходьте з приміщення, щільно зачиніть всі двері та вікна, одягніть вологі маски, за наявності – протигази

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: