Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Питна вода під час війни: з батарей не пити, з калюж – можна

28. 5. 2022,
Велика кількість громад через війну вимушені використовувати місцеві водні ресурси для нецентралізованого водопостачання. Як це робити безпечно, розповів експерт нашого проєкту Максим Сорока.

Без води лишаються цілі райони у Запорізькій та Луганській областях. Це не просто злочини проти довкілля, а пряма загроза життю та здоров’ю понад мільйона людей! Так, відсутнє водопостачання у місті Гуляйполе, частині міста Пологи та прилеглих сільських населених пунктах Пологівського району, смт Степногірськ та прилеглих сільських населених пунктах Василівського району Запорізької області.
Також внаслідок бойових дій пошкоджено каналізаційні очисні споруди, які приймають стоки м. Василівка та смт Степногірськ Василівського району.
Після обстрілу Попаснянського водоканалу, припинено водопостачання в Попасній, Золотому, Гірському, Первомайську, Кадієвці, Алчевську, Хрустальному, Антрациті, а також в селищах Тошківка, Чехірове, Лоскутівка, Підлісне, Вовчеярівка, Мадорязанцеве, Лисичанське (всього близько 1 млн населення). Відновлення подачі води буде можливе лише після припинення бойових дій – пояснили предствники місцевої влади.
“Привоз питаної води – це не віхид в умовах паливної кризи. Тому ми маємо шукати більш сталі рішення – індивідуальні та колективні фільтруючі системи та установки, – зазначає Максим Сорока, Ph.D., експерт з екологічної безпеки та моніторингу довкілля, кооридинатор мережі «ДОВКОЛА».
У цьому інтерв’ю  узагальнені 5 ключових кроків водопідготовки у надзвичайний умовах.
Інтерв’юер: Тетяна Жавжарова, комунікаційний менеджер міжнародного проєкту «Чисте довілля для України»

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: