Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як приховати дані про станцію моніторингу: інструкція

11. 7. 2022,

На прифронтових та окупованих територіях дані про локацію станцій моніторингу гіпотетично можуть наражати  на небезпеку наших еко-активістів та партнерів. Дізнайтесь, як «сховати» дані та «партизанити» безпечно.

За ці місяці війни мережа EcoCity неодноразово демонструвала свою ефективність в інформуванні населення про якість повітря та потенційні загрози. Українська мережа громадського моніторингу якості повітря EcoCity підтримує ідеї Citizen Science, тому у відкритому доступі є дані про результати та локації станцій моніторингу.

Війна створює нові виклики та змушує переглянути протоколи безпеки наших користувачів та партнерів.

Інструкцією для наших користувачів та керуючих станцій моніторингу поділився Олексій Трелевський, куратор Української мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity.

Презентація>>22-07-10-Спеціальна-інструкція-для-користувачів+

На відміну від інших мереж, ми завжди надавали користувачу розширені можливості управління публічністю.

У кожного користувача-керуючого станції є можливість

  • Або заборонити публічну передачу даних моніторингу
  • Або змінити точку відображення вашої станції.

Ви завжди можете скористатися цими можливостями самостійно через персональний кабінет станції на сайті: www.eco-city.org.ua

Аби обмежити публічний доступ до даних:

  • Увійдіть у ваш Персональний кабінет станції;
  • Деактивуйте позначку «Ділитися даними»
  • Деактивуйте позначку «Активна»
  • Натисніть кнопку «Зберегти»

Ваша станція буде працювати, архіви результатів моніторингу будуть доступними для вас та дослідників, проте позначка станції зникне з мапи мережі EcoCity.
У цьому випадку вам будуть недоступні інші сервіси нашої мережі – діаграми порівняння, «машина часу» тощо.

Зараз, коли на більшості територій громадський моніторинг є єдиним джерелом даних про якість та безпечність повітря, ми наполегливо радимо НЕ ЗАКРИВАТИ доступ до даних моніторингу.

Кожен користувач-керуючий станцією Української мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity може самостійно змінити точку гео-відображення станції. Для цього:

  • На Гугл-мапі оберіть точку (поле, парк, «місце без людей») поблизу локації вашої станції, запишіть координати цієї точки;
  • Увійдіть у ваш Персональний кабінет станції;
  • Змінить координати відображення вашої станції;
  • !!! Важливо. У назві станції додайте символ * (зірочка);
  • Натисніть кнопку «Зберегти»

Якщо ви самостійно змінили точку відображення даних –  Не забувайте поставити символ  (зірочка) у назві станції. Це допоможе усім охочим зрозуміти, що ваша станція «візуально перенесена».

Команда Еко-Сіті та партнери проєкту «Чисте повітря для України» розуміють тат розділяють ваші занепокоєння про безпеку в умовах війни.

Проте наполегливо просимо не закривати дані моніторингу, а користуватися можливістю «візуального перенесення» точки відображення моніторингу. Це дозволить і далі інформувати усіх охочих про якість та безпеку повітря у вашому місті.

Якщо у вас виникли питання, звертайтеся до програми Технічної підтримки користувачів Української мережі громадського моніторингу якості повітря Eco-City

Пишіть повідомлення у Telegram: +38 098 808 40 92

Відео запис>> інструкції.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: