Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Інноваційна Диканька. Про хімічне забруднення чи радіацію дізнаються за секунди

13. 7. 2022,

Диканська громада на Полтавщині  долучилася до технічного прогресу та встановила найсучасніші в Україні станції моніторингу якості повітря, хімічного забруднення та радіаційного фону від українського виробника EcoCity. Тепер Диканщина «захищена» мережею 12 постів моніторингу якості повітря. На випадок чого, про небезпеку дізнаються миттєво.

«Історія розпочалася декілька років тому, коли я подавав проєкт зі створення мережі моніторингу на конкурс обласної ради. Станції були прості, які вимірювали вміст пилу PM, і ми хотіли вчити людей бути більш свідомими та не палити листя, показуючи забруднення повітря», – згадує Олексій Івженко. Тепер він керівник відділу економічного розвитку та залучення інвестицій Диканської ТГ.

«В рамках українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», який має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності, ми планували створити велосипедні та піші маршрути здоров’я. Звичайно, під час війни розвиток туризму не на часі. Зате гостро актуальним є попередження населення про можливу небезпеку довкілля після вибухів, техногенний аварій, – зазначає Олексій. – Науково підтверджено кореляційний зв’язок між станом забруднення атмосферного повітря та захворюваністю. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) констатує, що забруднення повітря призводить до збільшення захворюваності та смертності в світі. За даними цієї ж організації,  забруднення атмосферного повітря є пріоритетним чинником ризику для здоров’я населення, при цьому понад 80% захворювань тією чи іншою мірою залежать від якості повітря».

Тож селищна рада у співпраці з громадською організацією «Зелене серце» ініціювала встановлення мережі станцій якості повітря і хімічного забруднення з сенсорами, які би вказували не лише традиційні показники пилу PM 2,5, PM 10, але і хлор, аміак, радіаційний фон. Такий функціонал мають найсучасніші станції EcoCity AirFresh Max Environment OS. Їх встановлюють в різних місцях, і не потрібно окремих працівників для їх обслуговування. Дані про якість повітря та радіаційний фон фіксуються чутливими сенсорами та передаються автоматично на сервери EcoCity, відразу показується в реальному часі онлайн на карті https://eco-city.org.ua/, доступній всім зацікавленим.

До того ж кожен користувач станції може налаштувати собі телеграм-сповіщення про забруднення. Також ці дані моніторингу відправляються у Міндовкілля. Про це розповів куратор громадської мережі моніторингу повітря EcoCity, голова громадської організації «Фрі Ардуіно» Олексій Трелевський на круглому столі, присвяченому обговоренню можливостей попереджати населення про хімічну чи радіаційну загрозу. 

«Громадський моніторинг якості повітря надає багато сервісів для громадян, місцевої промисловості та органів місцевого самоврядування. У часи повномасштабного військового вторгнення та війни в Україні, сервіси змінюються. Бачимо, як громади спільно з експертним середовищем та командами розробників, створюють нові інструменти не тільки моніторингу якості повітря, але і хімічної безпеки на тій чи іншій території. Раді, що першою громадою в Україні, яка впровадила масштабну мережу моніторингу якості повітря і хімічної безпеки є саме Диканська громада», – оцінює експерт з екологічної безпеки, радник проєкту «Чисте повітря для України» Максим Сорока. –  Багато років малі міста та селищам в Україні залишалися поза увагою державних систем моніторингу, і навіть громадських. Розбудова такої мережі свідчить про те, що об’єднуючи зусилля, можна досягти гарного результату, і знайти для цього відповідні ресурси, можливості та інструменти і створити сервіс для всіх громадян. Тепер мешканці Диканської громади зможуть, не дай Боже, у випадку хімічної загрози, зразу дізнатися про цю загрозу та вчасно відреагувати, зберегти здоров’я і життя». 

Тепер селищна рада хоче донести інформацію про новий сервіс до населення, щоби люди користувалися даними екологічного моніторингу та не гадали, чи є забруднення чи радіація, а знали напевно, якщо таке станеться.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: