Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

«З заводів витікають хімікати». Війна в Україні завдає шкоди природі, чехи намагаються допомогти

18. 7. 2022,

Війна в Україні сильно руйнує довкілля. Українській природі десятиліттями доведеться боротися з наслідками конфлікту, що торкнеться кількох поколінь людей. Українські екологи зараз переважно картографують збитки. У цьому їм допомагає чеська «Арніка».

За даними ООН, забруднені не лише ґрунт, а й повітря та вода, і це забруднення може переміщатися в сусідні країни. Також проблемою є витоки шкідливих речовин, зазначає еколог Максим Сорока, експерт з екологічної безпеки чесько-українського проєкту «Чисте повітря для України».

«Це не просто забруднення та зараження. Також ми бачимо знищення всієї природи і ресурсів: загибель тварин, знищення найпродуктивніших і найбільших екосистем, особливо в південній частині країни», – описує Сорока.

Супутникові знімки ООН зафіксували значне збільшення кількості пожеж у різних природних заповідниках і заповідних територіях, а також у лісистих районах.

Хімікати з заводів

До війни чеські екологи в Україні зосереджувалися переважно на моніторингу якості повітря в країні. Тепер їхня робота поширилася на інші проблеми, які виникла війною в Україні, пояснює Олексій Ангурець (Дніпро), інший учасник «Чистого повітря для України»:

«Найбільші проблеми викликані витоком хімікатів з різних промислових зон і заводів, які забруднюють воду і повітря. Це, наприклад, хлор, аміак, а також різні нафтопродукти, мастила тощо. Інші проблеми виникають через стрілянину та вибухи. Усе це сильно забруднює ґрунт, повітря, воду».

За його словами, ще однією великою проблемою є загроза АЕС. Зараз екологи в Україні в основному з’ясовують, наскільки серйозні збитки завдали військові дії. Вони хочуть опублікувати результати моніторингу і таким чином створити основу для подальших досліджень і подальшого вирішення цих проблем – тобто, що потрібно зробити для відновлення екосистем, скільки це буде коштувати тощо.

На думку Олексія Ангурця, нинішня ситуація – це певним чином і можливість побудувати Україну після війни на екологічних засадах.

Чеська допомога

Екологи в Україні продовжують співпрацювати із закордонними організаціями, зокрема з чеською Arnika. Ще до початку російського вторгнення в Україну ситуація із забрудненням повітря там була дуже поганою.

Вимірювання забруднення повітря ускладнилося з початком війни, оскільки багато станцій моніторингу не працюють або відключені. Але дані також спотворюються з інших причин. «Щодо якості повітря, це дуже дискусійно, тому що деякі великі підприємства, які були великими промисловими забруднювачами, припинили свою діяльність або більше не існують. Аналізувати це зараз важко і передчасно», – додає Марцела Черноцова, ГО “Арніка” (Прага), координаторка проєкту «Чисте повітря для України».

«Арніка» у співпраці з українськими екологами намагається точно відслідковувати наслідки військового вторгнення – аварії, спричинені бомбардуваннями та обстрілами, витоки небезпечних речовин чи стічних вод. Проте з початком війни організації довелося суттєво змінити всю свою діяльність, пояснює Марцела Черноцова з «Арніки»: «Першочерговою турботою було те, як забезпечити життя та здоров’я наших колег в Україні. Таким чином ми перетворили свою діяльність на своєрідну гуманітарну допомогу».

Магдалена Файтова

Джерело: www.irozhlas.cz

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: