Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Чехи знову підтримали мешканців і захисників прифронтового Запоріжжя: третя гуманітарна місія

24. 7. 2022,

Розповімо, кому з українців полегшить життя третя гуманітарна місія, яку ГО «Арніка» зібрала в Чехії та надіслала до прифронтового Запоріжжя.

 Чеська громадська організація «Арніка» працює в Україні з 2018 року, допомагаючи захищати екологічні права та ведучи проєкт «Чисте повітря для України». З самого початку російського вторгнення в Україну чехи продовжили підтримувати українців у їх захисті миру та здоров’я населення.

У червні допомога чеських друзів приїхала до Запоріжжя. Це велике промислове місто на південному сході України, де досі працюють партнери ГО «Арніка». На жаль, 60% Запорізької області окуповано рашистами, але обласний центр обороняється вже п’ятий місяць.

Колишні екоактивісти, журналісти, лікарі, підприємці вимушені були піти захищати свої міста та рідних на фронт. Вчителі та інженери стали відповідальними за облаштування бомбосховищ. Звичайні поліцейські вимушені не стежити за правилами дорожнього руху, а виловлювати диверсантів та допомагати біженцям. А лікарі швидкої допомоги тепер рятують поранених.

А мирні жителі Запоріжжя, які не побоялися ракет і обстрілів, допомагають захисникам, зустрічають тисячі біженців, ще й намагаються зберегти мирне життя та підтримати економіку.

 

Екологи на захисті миру

До війни у Запоріжжі була сильна екологічна спільнота, яка змушувала металургійні заводи модернізуватися, а органи місцевого самоврядування – впровадити моніторинг якості повітря та дбати про екологічну безпеку містян. Під загрозою окупації, багато екоактивісток виїхали в евакуацію.

Зате наші екоактивісти першими пішли захищати місто від рашистів. Ми подумали про наших друзів, з якими в мирний час захищали довкілля, і передали їм корисні подарунки: повербанки, ліхтарики, засоби тактичної медицини, перев’язувальні матеріали, медикаменти, смаколики.

Василь Петренко* – голова громадської екологічної організації із Запоріжжя,  будівельник. В мирний час він впроваджував розумну урбаністику, дбав про сквери і парки. Зараз Павло захищає Україну та довкілля на Південному фронті. У вільний час фотографує чудові українські степи і мріє про мир та повернення до родини.

Олег Клик – засновник і голова екологічної громадської організації, яка займалася озелененням Запоріжжя і захищала сквери від вирубки. Ігор обороняв Запоріжжя, а далі був відправлений служити у найгарячіші точки на Донецькому напрямку.

На передову лінію захищати Запоріжжя відправився Андрій Лисенко – до війни екоактивіст, який пропагував озеленення планети та висадження дерев. Чеський подарунок порадував хлопців, адже перебувати далеко від електромережі без можливості зарядити телефон – важко.

Віктор Орлов, відомий у Запоріжжі майстер з ресайклінгу, став волонтером. У місті проблеми з бензином, тож він на велосипеді допомагає розвозити корисні речі захисникам і мирним мешканцям.

Його дружина Оксана Орлова – завуч однієї із запорізьких шкіл, мати 3 дітей. Під час війни вона не мала права евакуюватися, адже стала відповідальною за підготовку бомбосховища у школі, яке розраховане на прийом 900 громадян. Ніхто не думав, що в Україні буде війна – тож усе довелося готувати буквально з нуля. Подружжя допомагало налагодити побут, запасати продукти та медикаменти, засоби першої допомоги. Тож чеська команда надала шкільному бомбосховищу бокси із перев’язувальними матеріалами, турнікетами, а також сонячні павербанки на випадок довгого відключення електроенергії.

Голова громадської екологічної організації Тамара Сомова – самотня мати, журналістка. Після початку війни створила у громаді штаб допомоги місцевим жінкам. У цей район вже прилітали ракети і треба бути готовими надати першу допомогу.

Україна понад усе

Підприємець Олег Тесля у перший же день війни покинув бізнес, відвіз дружину та маленьку дочку в евакуацію – а сам за покликом серця повернувся захищати мир. Їх стрілецький батальйон постійно перебуває в русі, в степах і посадках, стежачи за пересуваннями противника. Паверанки допоможуть хлопцям залишатися на зв’язку з рідними, а засоби санітарії та кровоспинні – зберегти життя. Військового лікаря батальйону найбільше порадували декомпресійні голки, з допомогою яких рятуватиме важких поранених.

Журналіст Петро Гвіздок пішов на фронт, як тільки отримав повістку. Довелося вчитися стріляти, копати окопи. Він не покинув свою улюблену зброю перо і пише дотепні репортажі з щоденного буття, які допомагають відчути, що на фронті люди залишаються людьми.

Журналіст і відомий краєзнавець Богдан Мен пішов служити у територіальну оборону Запоріжжя у найскладніші перші дні. Він волонтерить уже 5 місяців – і не встрачає оптимізму. З такими захисниками ми віримо в перемогу!

Воювати – людей захищати

Федір Клен – вчорашній студент із Дніпра, а зараз служить у військовій поліції, яка оберігає територію області від проникнення диверсантів та допомагає біженцям евакуюватися з територій, де йдуть військові дії, до відносно безпечного Запоріжжя.

Захищає Запоріжжя і колишній мешканець Херсона Остап Кошовий. Він нещодавно одружився, і молода дружина збирала його на фронт, ковтаючи сльози, а допомагали родичі та незнайомі. Він уміє знімати відеоролики, поглядаючи на небо, чи не летить снаряд.

Олег Хоменко перший раз був вимішений змінити свою мирну професію у 2014 році, коли росія вперше напала на Україну. Він був серед захисників Донбасу – і зараз продовжує захищати мирне життя Запоріжжя, навчає молодь розвідницькій справі та мріє повернутися до родини і більше нікуди не їздити.

Для порятунку хлопців на випадок поранення, чехи передали засоби першої допомоги, перев’язувальні матеріали, медикаменти, павербанки для забезпечення зв’язку, ліхтарики для орієнтації вночі.

 

На варті здоров’я

Запоріжжя стало гуманітарним хабом, куди щодня прибувають тисячі біженців, у тому числі привозять поранених з лінії фронту та з містечок і сіл, які перебувають під обстрілами чи де йдуть бої. Регулярно рашисти руйнують мирне місто ракетами. І тоді на допомогу пораненим мчать працівники швидкої допомоги. Чеський народ надав для хворих і поранених Запоріжжя цілу гору перев’язувальних матеріалів і антисептичних засобів, за що отримав велику щиру вдячність.

Всі ці українці та українки, про яких ми розповіли, – були і залишились мирними людьми і найбільше прагнуть вигнати окупантів з рідної землі, забезпечити мир і спокій своїм родинам і повернутися до своїх мирних професій. Заради цього щодня ризикують життям на фронті під обстрілами рашистів та на своїх робочих місцях, які не кидають під час тривог і прильотів ракет.

Запоріжжя тримається більше 150 днів і ночей – Україна бореться за незалежність та гуманістичні цінності всього цивілізованого світу.

Ми дякуємо чеським друзям за вашу моральну підтримку, за ці корисні і потрібні речі, які ви присилаєте. Приємно знати, що всі ми разом на боці добра – і добро обов’язково переможе!

 

*всі історії та особи, згадані у статті, – реальні, тож для їх безпеки ми змінюємо імена та закриваємо обличчя

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: