Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як оперативно притягнути до відповідальності забруднювачів повітря під час війни? [кейс Запоріжжя]

3. 8. 2022,

Попри війну, у Запоріжжі розгорнувся новий скандал із забруднювачами повітря. Тепер це не металургія, до того ж діють обмеження військового стану на перевірки, але міська влада діє із залученням прокуратури.

Ще весною мешканці Шевченківського району Запоріжжя почали скаржитися на хвилі нетипового смороду по вечорах. Це був не звичний запах від доменних печей чи коксохіму, а інший, схожий на йод чи якусь дезінфекцію.

Експерти нашого проєкту з екологічної безпеки проаналізували дані станцій громадського моніторингу, встановлених у Запоріжжі. Однак екстремальних перевищень по типових забруднюючих речовинах сенсори мережі Екосіті не фіксували в ті дні. Судячи з специфіки запаху, це міг бути нетиповий органічний забруднювач. В деякі дні було виявлене незначне перевищення по вмісту формальдегіду. Це підтвердила і державна мобільна лабораторія.

Влітку, із настанням спекотних днів, скарги почастішали. Запоріжці звернулися до виконуючого обов’язки мера А. Куртєва, який провів розслідування.

І проінформував запоріжців: «Ми вже подали скаргу до прокуратури щодо незаконної діяльності та спалювання певних речовин на території заводу напівпровідників. Наступний наш крок – виклик на розмову до міськради представників абразивного комбінату. До речі, зустріч з ними відбулася вже сьогодні. У підсумку нами була прийнята домовленість про перевірку підприємства. Під час перемовин представники комбінату дали згоду на те, що ми у будь-який час без попередження можемо перевірити їхню діяльність та зробити контрольні заміри. Якщо б ми пішли іншим шляхом (не через попередню домовленість, а за процедурою), то ми мали б попередити комбінат за 10 днів до перевірки, і таким чином вони могли б підготуватися до нашого візиту. А тепер в нас є можливість зробити це без попередження. До речі, до проведення замірів буде залучено не лише держекоінспекцію області, а ще й незалежних екологів. Окрім того, на зустрічі ми отримали інформацію про те, що в районі абразивного комбінату спостерігається робота кількох незареєстрованих невеликих підприємств, діяльність яких призводить до шкідливих викидів у повітря. Ця інформація також буде нами проаналізована та опрацьована».

3 серпня у міській раді відбулася нарада за участі юристів, голів районних адміністрацій, представників спеціалізованої екологічної прокуратури Запорізької обласної прокуратури, ГУ Національної поліції у Запорізькій області та Південного округу Державної екологічної інспекції України.

Головне питання наради – це створення алгоритму оперативного реагування на ситуацію із забрудненням повітря у місті.

Органи місцевого самоврядування не мають повноважень на проведення планових чи позапланових перевірок підприємств без відповідної згоди керівництва цих підприємств. А під час дії воєнного стану такого права немає і у Державної екологічної інспекції. Єдиний вихід у цій ситуації – проведення таких перевірок у рамках відкритого кримінального провадження.

«Міська влада вже звернулася до прокуратури з заявою про наявність інформації щодо спалювання невстановлених речовин на території заводу напівпровідників та щодо діяльності абразивного комбінату, – зазначає Куртєв. – По цим двом зверненням вже відкрито кримінальне провадження і ведуться слідчі дії. Зараз ми діємо так, як цього вимагає від нас законодавство. Але при цьому ми розуміємо, що поки правоохоронці будуть проводити розслідування, підприємства-забруднювачі і далі працюватимуть з вимкненими вночі фільтрами та труїтимуть людей. Місто не може так довго чекати на чисте повітря, тож дав сьогодні доручення негайно розробити алгоритм оперативного реагування, який дозволить якнайшвидше зупинити свавілля місцевих підприємств».

Нагадуємо: влада реагує на офіційні звернення, тож пишіть і телефонуйте:

https://zp.gov.ua/uk/page/yak-zvernutisya-do-miskoi-vladi

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: