Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

ЄС підтримує співпрацю громадського моніторингу з державним

13. 9. 2022,

На круглому столі «Чисте повітря під час миру і війни: моніторинг якості повітря в Україні» представники Програми «ЄС для Довкілля: Водні ресурси та Екологічні дані» рекомендували Міндовкіллю для поліпшення моніторингу екологічних загроз під час війни для відповідності директиві ЄС про якість повітря впроваджувати співпрацю державного та громадського моніторингу. Окремо вітали моніторинг радіаційного фону, який упроваджує мережа EcoCity.

У вітальному слові до учасників заходу заступник Міністра Олександр Краснолуцький акцентував увагу на актуальності порушеної проблеми, підкресливши нові виклики та загрози для України в умовах війни.

Керівник відділу «Економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура та довкілля» Представництва Європейського Союзу в Україні Хлое Алліо у своєму зверненні сказала: «Кілька років тому Україна почала надавати дані про якість повітря до Європейського індексу якості повітря. Це дані двох станцій моніторингу в Маріуполі. Військова агресія Росії знищила Маріуполь і результати нашої спільної роботи для чистого повітря у цьому та багатьох інших містах України. Європейський Союз прагне допомогти Україні відновитися. Ми працюватимемо разом, щоб відновити якість навколишнього середовища в Україні та підвищити екологічну та кліматичну стійкість вашої країни. Виконання наших спільних зобов’язань має вирішальне значення для зеленої трансформації».

Керівник департаменту запобігання промисловому забрудненню Вікторія Кіреєва поінформувала про створення нового департаменту запобігання промисловому забрудненню Міндовкілля та розробку нових законів про охорону повітря та перенесення забруднення. І підкреслила, що у офіційному додатку сервісі «Екозагроза» є дані як державних, так і громадських постів моніторингу.

Засновник мережі моніторингу якості повітря та радіації EcoCity Олексій Трелевський був запрошений розповісти про досягнення та виклики, які вирішує під час війни громадський моніторинг. Особливо зацікавила європейців можливість радіаційного моніторингу, яку вперше в Україні впроваджує наш проєкт.

«Окрім  моніторингу дрібнодисперсного пилу PM2.5 та PM10 наші станції (зовнішні, внутрішні та переносні) здатні виявляти у повітрі ще додатково 16 забруднюючих речовин та вираховувати радіаційний фон, – підкреслив експерт. – Починаючи з 2019 року було встановлено 71 станцію моніторингу радіаційного фону. Саме ці станції відіграли важливу роль на противагу поширенню хайпу, дезінформації та ІПСо під час війни. Громадськість Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей має змогу в режимі онлайн спостерігати за показниками радіаційного фону, в той час як розгортаються воєнні дії навколо Запорізької АЕС.

Зараз українці найбільше переживають через загрозу ядерного удару або хімічної атаки. Тому нами разом з нашими чеськими партнерами ГО «Арніка» була розроблена зовнішня станція Arnika Hazard Monitor. Окрім сенсору пилу PM2.5 та PM10, вона обладнана сенсорами радіаційного фону і на вибір Хлору, Аміаку, Фосфіну. Вже 15 таких станцій встановлено в Харківській, Полтавській, Запорізькій області.

Станом на 24 лютого 2022 року 296 станцій EcoCity передавало дані. Війна внесла свої корективи, багато людей були змушені  покинути свої оселі і відключити свої станції. За час війни ми втратили зв’язок з 91 станцією. Багато станцій працюють і на окупованих територіях. Задля безпеки, власники станцій можуть змінювати їхні локації на карті, або ж і зовсім приховати. Дані все рівно надходитимуть та зберігатимуться на сервері EcoCity. Станом  на 6 вересня ми отримували щохвилинні дані з 236 станцій.

Від початку війни було встановлено та активовано тільки 31 станцію, за аналогічний період 2021 року показник був у 80 станцій. Є дуже багато запитів від громадськості на такі станції. Проте у нас з партнерами обмежений бюджет, тому нам дуже необхідна фінансова підтримка, щоб задовільнити потребу у виготовленні необхідної кількості даних станцій.

Розповів Трелевський про цілі до кінця 2022: розробити систему оповіщень для громадськості про забруднення повітря, радіаційну та хімічну небезпеку Smog Alarm and Hazard system. Задовільнити потребу кожного регіону в станціях радіаційної та хімічної небезпеки. Завершити розробку та запустити у виробництво  портативний Arnika Hazard Detector на два  небезпечних газа та радіаційний фон для збереження життя українців у надзвичайних ситуаціях.

Представник Програми «ЄС для довкілля: водні ресурси та екологічні дані» Йоханнес Майєр відзначив активну діяльність представників громадянського суспільства в Україні, які займаються моніторингом якості повітря за допомогою сенсорних мереж. «Дані гідрометів населення не знайде у відкритому доступі, лише громадські системи надають сервіс доступу до екологічної інформації. Тож для отримання додаткової оперативної інформації варто задіювати низьковартісні системи громадського моніторингу за допомогою датчиків», – відзначив він.

Також позитивно відзначив те, що станції громадського моніторингу EcoCity проходять докалібровку щодо референсного обладнання. «Вітаю Україну з таким сильним залученням громадськості. Такого ми не бачили в Європі», – додав він.  – Хороша комбінація державного і громадського моніторингу дасть належну картину екологічного моніторингу».

Підсумовуючи результати засідання, Йоханнес Майєр подякував учасникам за цікаву та плідну дискусію, засвідчив захоплення активністю громадянського суспільства в Україні у впровадженні систем моніторингу довкілля та підкреслив готовність ЄС до подальшої допомоги та співпраці щодо поліпшення моніторингу стану повітря в Україні.

Ця осінь має бути вирішальною в упровадженні європейських підходів до управління якістю повітря в Україні, попри війну.

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: