Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Вплив ракетного удару в Харкові 11.09.2022 на повітря та мережу моніторингу

13. 9. 2022,

Експерти проєкту “Чисте повітря для України” Максим Сорока та мережі “Довкола” Юлія Байлюк проаналізували вплив масованого ракетного удару на Харків 11 вересня 2022 року, в результаті якого сталося знеструмлення низки областей, на якість повітря в місті, та на саму систему громадського моніторингу .Висновки та презентація нижче.

Увечері 11 вересня 2022 року окупаційні війська російської федерації завдали масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури деяких областей України. В результаті цих терористичних дій відбулося відключення об’єктів енергопостачання та знеструмлено ряд населених пунктів Харківської, Сумської, Донецької, Луганської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Знеструмлення – це критичний удар по різних системах життєзабезпечення міст та селищ, включно на техногенно та екологічно небезпечні об’єкти та системи безпеки і моніторингу.

В першу годину після ракетної атаки спостерігається різка зміна вмісту дрібнодисперсного пилу усіх фракцій моніторингу. Якість повітря у локації, віддаленій від місця ракетного удару (приблизно 12 км до основної станції моніторингу), змінюється до 3-4 категорії «Помірно забруднений» / «Високий рівень забруднення».

Важливе зауваження. Через критичне знеструмлення відсутні дані з майже усіх станцій моніторингу агломерації міста Харків. Узагальнені дані у період після знеструмлення спираються на дані однієї (12.09.22 – 3/4*) станції громадського моніторингу.
Незважаючи на ці обставини, отримані результати моніторингу мають науковий та практичний інтерес.

Висновки технічного характеру, до яких прийшли експерти проєкту “Чисте повітря для України” Максим Сорока та мережі “Довкола” Юлія Байлюк:

(1)Зафіксований якісний вплив ракетного удару промислового об’єкту з наступним займанням та короткостроковим утворенням хмари забрудненого повітря. Ретроспективна екстраполяція свідчить про забруднення повітря дрібнодисперсними частками, переважно фракції 1-2,5 мкм. Додатковий аналіз та опитування населення непрямо свідчить про викид чорного вуглецю та летких органічних речовин (продуктів горіння олив та нафтопродуктів).

(2)Модель Української мережі громадського моніторингу якості повітря Eco City продемонструвала істотну уразливість. Критичне знеструмлення агломерації призводить до втрати основного завдання системи – моніторинг якості повітря та оперативне інформування населення. Системна модель та форм-фактор (конструкція) громадських станцій моніторингу має бути змінена, з урахуванням виявленої уразливості.

(3)Поєднання моделі розумного будинку та автономного енергоживлення дозволяє короткостроково підтримувати роботу системи моніторингу якості повітря.

Критичне знеструмлення є суттєвою перепоною для оперативного оповіщення населення про небезпеку та у випадку надзвичайної ситуації та техногенно-екологічного лиха. Розбудова локальних систем моніторингу та оповіщення має враховувати песимістичний сценарій надзвичайно небезпечного забруднення.

Завантажити презентацію>>N14-22-09-12-Ракетний-та-знеструмлення-удар-Харків

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: