Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Оцінка якості повітря в м. Запоріжжя: 14-15.09.2022

16. 9. 2022,

Представляємо аналіз забруднення повітря та радіаційного фону в агломерації Запоріжжя за 14-15 вересня 2022 за даними спостережень Української мережі громадського моніторингу EcoCity.

 За запитом громадськості Запоріжжя, зі спільною метою досягнення чистого повітря для всіх європейців, експерти проєкту «Чисте повітря для України» та ГО «Довкола» Максим СОРОКА (Ph.D.), Юлія БАЙЛЮК (M.Sc.) проаналізували динаміку змін якості повітря в м. Запоріжжі.

Висновки, яких дійшли експерти:

  • За даними спостережень Української мережі громадського моніторингу якості повітря Eco City у період 14-15 вересня 2022 року у агломерації міста Запоріжжя якість повітря перебувала в І-ІІ категорія «Добра якість повітря». У деяких північних та південних районах міста відбувалась епізодична зміна категорії якості повітря – до ІІІ-IV категорії помірного та високого рівня забруднення.
  • Особливе занепокоєння викликають різкі зміни вмісту аміаку (приблизно у 3 рази) та монооксиду вуглецю, чадного газу (приблизно у 2.6 рази) у атмосферному повітрі після 12:00 15 вересня 2022 року. Просторовий розподіл змін – північний промисловий вузол та «Комунарський район» міста. Зафіксовані концентрації забруднюючих речовин не перевищують стандартні гігієнічні нормативи якості повітря, проте ця тенденція змін потребує подальшого моніторингу.

  • Вміст специфічних забруднюючих речовин у повітрі. Приземний озон без аномальних змін, в межах багатоденного середнього значення. Леткі органічні сполуки (у перерахунку на формальдегід) – в межах до 15 кмг/м3, аномальне нівелювання показнику. Рекомендація задіяти спеціальні протоколи Програми технічної підтримки системи EcoCity.
  • Радіаційний гамма-фон у повітрі – в межах норми від 8 до 11 мкР/год., без аномальних змін та відхилень.

 Скачати аналіз у презентації>>N16-22-09-15-Повітря Запоріжжя

Слідкувати самостійно за станом атмосферного повітря в режимі реального часу в Запоріжжі та в різних куточках України можна на карті: https://eco-city.org.ua/

Головне фото: Анатолій Куртєв, Телеграм

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: