Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Підписано Меморандум про співпрацю з Запорізькою міською радою

21. 9. 2022,

21 вересня, у Міжнародний день нуль викидів, Запорізька міська рада офіційно доєдналася до співпраці з міжнародним проєктом «Чисте повітря для України», для досягнення чистішого повітря для всіх запоріжців.

Меморандум підписали секретар Запорізької міської ради, виконуючий обов’язки міського голови Анатолій Куртєв, та голова ГО «Фрі Ардуіно» (яка впроваджує Українську мережу громадського моніторингу якості повітря та радіації «EcoCity» в рамках проєкту «Чисте повітря для України»), Олексій Трелевський.

Метою цього Меморандуму є консолідація зусиль Сторін, спрямованих на:

– захист навколишнього природного середовища від забруднення;

– дотримання основоположних свобод і прав людини на чисте та безпечне довкілля.

Меморандум закріплює двостороннє бажання у розвитку взаємного співробітництва в галузі екологічного моніторингу, поширення ідей сталого розвитку та залучення громадськості до охорони довкілля від забруднення.

«Завдяки громадськості, ми прийняли рішення підписати Меморандум про співпрацю з проєктом «Чисте повітря для України» як один з перших кроків до вирішення цієї складної проблеми забруднення повітря в Запоріжжі. Ця проблема триває 20 років і не вирішується. Екологічна проблематика є актуальною в Запоріжжі, в Україні та Європі і має вирішуватися разом міською владою, державою, громадськістю, міжнародними партнерами», – зазначив Анатолій Куртєв.

«За сприяння проєкту «Чисте повітря для України» та чеської ГО «Арніка» в Запоріжжі встановлено 40 станцій моніторингу якості повітря, 16 з яких працює на цей момент. Одна найсучасніша станція Arnika Hazard Monitor з сенсорами радіаційного фону та аміаку, хлору, встановлена в цьому місяці. Запоріжжя є нашим стратегічним партнером. Тому ми раді приєднанню до офіційної співпраці», – відповів Олексій Трелевський.

«Вітаю Запоріжжя і висловлюю надію на плідну співпрацю, – звернулася до присутніх з Праги координаторка проєкту «Чисте повітря для України» Марцела Черноцова. – За підтримки Міністерства закордонних справ Чеської республіки, чеська ГО «Арніка» активна в Україні кілька років і фокусується переважно на забрудненні повітря та залученні громадськості. Російська агресія змусила нас додати напрямки гуманітарної допомоги, і вже кілька партій гуманітарних вантажів доставлені до Дніпра і Запоріжжя, Харкова. Ми почали оцінювати шкоду для довкілля від російських злочинів. Але продовжуємо підтримку мережі громадського моніторингу через нашого партнера «Фрі Ардуіно», яка, на жаль, зазначала сильної руйнації під час війни, але ми відновлюємо мережу, додаючи моніторинг хімічного забруднення та радіації. Я рада, що Запоріжжя продовжує боротися за свободу і чисте довкілля».

Громадська діячка Тетяна Ярмохіна, представниця Екокоаліції Запоріжжя, уповноважена мітингу #маю право дихати, висловила надію, що підписання меморандуму стане ще одним кроком до чистішого повітря для Запоріжжя. Перші станції моніторингу встановлені в місті в квітні 2019 року після громадських слухань, до війни мережа становила 40 станцій в усіх районах міста. «Арнікою» була подарована мобільна переносна станція «Сапфір». Тиждень тому Запоріжжю подарована нова станція з датчиком радіації. «Співпраця в моніторингу якості повітря та радіації дасть громадськості можливість мати інформацію про стан довкілля, а науковцям дасть можливість робити висновки, а владі – приймати якісніші управлінські рішення», – зазначила діячка.

Дані всіх станцій моніторингу EcoCity, зібрані за 2021 і 2022 рік, уже надані для аналізу та прийняття подальших рішень.

Запоріжців запросили дізнатися про вплив 200 днів війни на якість повітря та екологічний моніторинг у планах зеленого відновлення на конференції та круглому столі 27 вересня https://cleanair.org.ua/7422/anons-27-09-222/

Стежити за якістю повітря та радіаційним фоном усі бажаючі запоріжці можуть онлайн на карті  https://eco-city.org.ua/

Для довідок:

Тетяна Жавжарова, pr-offecer

Телеграм/Телефон 099-756-18-95

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: