Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Вплив ракетного удару 22-23 вересня на забруднення повітря в Запоріжжі

23. 9. 2022,

Експерти проєкту “Чисте повітря для України” проаналізували вплив ракетної атаки на якість повітря в агломерації Запоріжжя. Представляємо презентацію і висновки, корисні для місцевої влади і науковців, які можуть бути цікаві населенню.

За повідомленням Олександра Старуха (голови Запорізької ОДА), вранці 22 вересня 2022 року ворог завдав масованого ракетного удару по території агломерації міста Запоріжжя: «…Дев’ять прильотів по Запоріжжю сьогодні зранку… два удари ракетами С-300».

Внаслідок ракетного нападу постраждали енергетичний об’єкт критичної інфраструктури, декілька інших промислових об’єктів та було влучання поблизу телевежі міста Запоріжжя. Суттєвих руйнувань зазнав готель у центральному міському парку.

Вночі на місто була скоєна ще одна атака. Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради, прокоментував ситуацію: “Прильоти увечері, прильоти вночі, прильоти вдень. Залякування і терор. Ігнорування звичаїв війни. Це тактика рашистів, які нічого не здатні зробити в чесному бою.. Сьогодні орки поцілили у промисловий обʼєкт, а також у житловий квартал та неподалік приватного підприємства. Ворожі обстріли пошкодили багатоповерхівки, приватні будинки та автомобілі. На жаль, є поранені люди… Рашисти намагаються посіяти паніку і страх. Але сильних не можна залякати”….

Динаміка змін якості повітря

На цьому прикладі ми можемо переконатися у впливі масованого ракетного нападу на об’єкти інфраструктури міста та поширення забруднення як від самого ракетного нападу, так і від пожеж / займань, які виникли внаслідок цього. Потрібно врахувати, що по території міста Запоріжжя забруднення має епізодичний та локальний характер. вечора 22 вересня 2022 було завдано ще одного ракетного нападу. І як наслідок – аналогічне локальне погіршення якості повітря.

Важливо зауважити, що у цей період та території агломерації міста Запоріжжя спостерігаються несприятливі для розсіювання забруднення умови. Зокрема, ранком 23 вересня 2022 року через імлу та інверсію спостерігається характерний для великих агломерацій України «ранковий смог», який поєднує вплив усіх джерел забруднення повітря та умов вертикальної стійкості атмосфери. На нашу думку, це комбінований вплив локального опалення, промислових джерел викидів та перенесення забруднення з інших територій.

Загальні висновки

(1) За даними спостережень Української мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity, у період 22 вересня 2022 року після подвійного ракетного нападу у агломерації міста Запоріжжя якість повітря перебувала в середньому по місту  у ІІ категорії «Задовільна якість повітря».

(2) Ракетний напад (як зранку, так і пізнього вечора) призвів до локального погіршення якості повітря. У деяких центральних та південних районах міста категорія якості повітря погіршилася до IVV категорії високого та дуже високого  рівня забруднення. Загальний період експозиції забруднення – до 4 годин.

(3) У локації ракетного влучання та пожежі (а також за рухом повітряних мас) у Південному, Комунарському, Олександрівському районах і в Шевченківському районі біля Гортопу зафіксоване різке збільшення концентрацій дрібнодисперсного пилу (фракцій 2.5 мкм та 10 мкм, до ), діоксиду азоту та аміаку.

(4) Використовуючи ці результати, необхідно враховувати, що у період з 8 до 12 годин спостерігались збій у роботі та часткова втрата даних мережі моніторингу. Це викликано частковим знеструмленням південних районів міста Запоріжжя.

(5) Вміст специфічних забруднюючих речовин у повітрі. Приземний озон та леткі органічні сполуки (у перерахунку на формальдегід) без аномальних змін, в межах багатоденного середнього значення.

(6) На цьому прикладі (та у контексті інших прикладів, проаналізованих в рамках спеціального проєкту «Повітря війни), ми пересвідчилися, що вплив воєнних дій на якість повітря залежить більшою мірою від вторинних наслідків нападу – займань, пожеж тощо. Безпосередньо ракетний напад має ізольований та короткостроковий вплив на якість атмосферного повітря.

(7) Радіаційний гамма-фон у повітрі  – в межах норми від 11 до 13 мкР/год., без аномальних змін та відхилень.

Картина забруднення по різних локаціях

Також пропонуємо для ознайомлення результати моніторингу якості повітря в різних локаціях міста, отримані за програмою «Кабінет дослідника» Української мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity. Місцева влада і ОСББ можуть використати ці дані для оцінки шкоди ракетних ударів на мешканців.

Завантажити  повну презентацію>>N17-22-09-22-23-Повітря-Запоріжжя-ракетний-напад

 

Випуск підготовлено учасниками та експертами проєкту «Чисте повітря для України»

Максим СОРОКА (Ph.D.), Тетяна Жавжарова (M.Sc.)

Контакти для довідок та додаткових запитань

info@cleanair.org.ua

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: