Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Ракети: вплив на забруднення довкілля

21. 10. 2022,

Останні тижні російські окупаційні війська суттєво збільшили кількість ракетних обстрілів України. Зокрема, з 10 по 20 жовтня загарбники випустили 154 ракети, що більше, ніж на початку війни. Як саме російські ракети забруднюють довкілля, проаналізував еколог, експерт з моніторингу довкілля програми «Чисте повітря для України» Олексій Ангурець.

За даними командування ЗСУ, тільки за період з 24 по 28 лютого 2022 року агресор випустив 113 ракет типу “Іскандер” та “Калібр” по містах і селах України.

“Основним типом ракетного озброєння, що застосовували росіяни протягом останнього періоду, стали крилаті ракети повітряного базування. При цьому за попередній період застосування цих ракет взагалі не відмічалось. Кількість застосованих ракет – 83 одиниці – перевищила кількість ракет цих типів, застосованих впродовж чотирьох місяців – червня, липня, серпня та вересня. В той період було застосовано лише 43 ракети», – повідомив 20 жовтня на брифінгу заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

Майже третину – 29% – від застосованих ракет склали крилаті ракети морського базування типу “Калібр”, які також не застосовувались протягом попереднього періоду.

Також противник збільшив інтенсивність використання крилатих ракет наземного базування. Щодня відбуваються обстріли прифронтових міст і селищ модифікованими зенітними ракетами із зенітних установок С300.

У Генштабі закликають не нехтувати правилами безпеки, адже навіть знищена ракета чи дрон можуть нести смертельну небезпеку.

Небезпека ракет для довкілля

Окрім наслідків від влучання, ракета сама по собі створює негативний ефект для довкілля. Будь-яка ракета містить пальне, вибухівку та детонатор. Навіть у випадку знищення відбувається хімічне забруднення атмосфери хімічними сполуками цих компонентів.

Так, зенітні ракети, що масово застосовуються рф для обстрілу території України з комплексів С300, представляють собою двоступінчасту твердопаливну ракету з газодинамічними органами управління першої ступені. Різниця у конструкціях ракет різних модифікацій в основному пов’язана з більшим запасом палива у першій ступені, що збільшує дальність їх дії або швидкість польоту. Такі зенітні ракети обладнані осколково-фугасною бойовою частиною масою біля 150 кг. У головній частині розміщені блоки бортової апаратури, які керують наведенням та спрацюванням ракети.

У сучасних твердопаливних двигунах частіше всього застосовують суміш перхлорату амонію з алюмінієм, каучуками та іншими присадками.

Спалювання або утилізація підривом баліститу – твердого ракетного палива на основі нітрату целюлози та нітроефірних розчинників, що часто застосовується у ракетних двигунах військового призначення, супроводжується утворенням ряду токсичних компонентів (залежно від виду палива, що застосовується у конкретній ракеті):

СО до 416,2 г/кг;

С до 86,4 г/кг;

Pb до 6,7 г/кг;

PbO до 1,8 г/кг;

NО до 161,6 г/кг;

NО2 до 2,9 г/кг;

СН4 до 55,0 мг/кг;

NН3 до 0,3 г/кг;

НNО2 до 0,4 г/кг;

НСN до 5,2 г/кг.

До цієї суміші додасться суміш продуктів підриву ініціюючих вибухових речовин (які застосовуються для підриву основної вибухової речовини у ракеті) та самої вибухової речовини бойової частини ракети. Також токсичними є продукти горіння електроніки, якою обладнані ракети.

У реальних умовах продукти вибуху ракети та її палива можуть взаємодіяти між собою, з грунтовими водами, з вологою повітря та киснем. Тому кінцевий хімічний склад продуктів спрацювання ракети буде завжди різним, в залежності від умов, у яких відбувся вибух.

Відомо, що типовими речовинами які використовуються для детонації, є різні сполуки свинцю.

Як сам свинець, так і його сполуки (такі як PbO, PbO2) є токсичними для організму людини та відносяться до високонебезпечних речовин. При потраплянні свинцю в організм він розподіляється між такими органами, як мозок, нирки, печінка та кістки. Свинець відкладається в зубах та кістках, де він поступово накопичується. Відкладений у кістковій тканині свинець може повертатися у кров під час вагітності, внаслідок чого його впливу піддається плід. Навіть при низьких рівнях впливу свинець викликає низку пошкоджень різних систем організму. Зокрема, свинець може впливати на розвиток мозку дітей та призводити до зниження коефіцієнта розумового розвитку (IQ), поведінкових змін, наприклад скорочення тривалості концентрації уваги та посилення антисоціальної поведінки, а також до погіршення засвоєння знань. За даними ВООЗ, у 2019 р. майже половина з 2 млн випадків смерті внаслідок встановленої дії хімічних речовин була викликана надходженням свинцю в організм.

Оцінка екологічних наслідків ускладнюється військовою таємницею щодо фактичного складу компонентів, та браку інформації про сполуки та речовини, які утворюються під час вибуху та горіння ракети. Наслідки від їх горіння та вибуху для довкілля практично невідомі.

Впевнено можна говорити про помітні негативні наслідки для атмосфери та довкілля від масового використання ракетного озброєння, проте для подальшого систематичного дослідження феномену впливу важливим є фіксація кількості випадків використання такого знаряддя.

О.Ангурець та експерти програми “Чисте повітря для України” готують детальне дослідження з оцінки впливу війни на довкілля, яке представлять наприкінці року.  Стежте за нашими анонсами.

 

Фото: https://t.me/kurtievofficial

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: