Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Роль повітря війни: доповідь у Верховній Раді про моніторинг якості атмосферного повітря та радіації

10. 11. 2022,

Доповідь Черноцової Марцели, координаторки програми «Чисте повітря для України» ГО Arnika, виголошена на слуханнях у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування  на тему: «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану».

Через воєнний стан та економічні складнощі державна система моніторингу довкілля, яка спирається на суб’єкт-орієнтований підхід (п. 4 та п. 8   Положення про Державну систему моніторингу довкілля, ПКМУ від 30 березня 1998 р. №391), не відповідає викликам та вимогам сьогодення, потребує змін та розширення переліку суб’єктів, які можуть здійснювати моніторинг стану та якості довкілля – зокрема атмосферного повітря.

Тож мережа громадського моніторингу якості повітря та радіації EcoCity, створена в рамках програми «Чисте повітря для України», дозволяє мати уявлення про ситуацію з повітрям в регіонах України та фіксувати наслідки обстрілів з боку окупантів і викликаних ними надзвичайних ситуацій. Мета нашої програми – покращити доступ до екологічної інформації та посилити участь громадськості у прийнятті рішень, сприяти ініціативам, спрямованим на зменшення забруднення та розвиток ефективної системи моніторингу атмосферного повітря.

Моніторинг екозагроз

Програма «Чисте повітря для України» реалізується з 2018 року спільними зусиллями ГО «Арніка» (Прага, Чехія) та  мережі місцевих неурядових організацій з різних регіонів країни.

Найбільшим досягненням програми є створення найбільш розгалуженої та найсучаснішої в Україні мережі моніторингу якості атмосферного повітря  EcoCity дані якої доступні для всіх на інтерактивній мапі https://eco-city.org.ua/.

Команда технічних експертів з громадського моніторингу якості повітря партнерської ГО «Фрі Ардуіно» (Івано-Франківськ) ще до війни розробила декілька моделей інноваційних та доступних для населення станцій моніторингу, які здатні вимірювати до 19 забруднюючих речовин у повітрі (PM1, PM2.5, PM10, PM100, NO2, SO2, CO, CH4, CH2O, H2S, O3, UVB/UVA, TVOC, NH3, CL2, FT, HF, PH3, O2), одорацію та радіаційний фон.

З 2018 року було виготовлено  більше 700 таких станцій моніторингу якості повітря,  частину яких безоплатно надано громадським організаціям, активістам та волонтерам, школам і університетам.

Початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну призвів до часткового руйнування мережі громадського моніторингу якості повітря по всій Україні. Частина партнерів була вимушена залишити свої міста та відключити станції, деякі пости спостереження зруйновані внаслідок бойових дій, деякі знеструмлені на окупованих територіях. Проте основа системи EcoCity була збережена, частина партнерів повернулась до роботи.

Програма «Чисте повітря для України» оперативно адаптувалась до потреб та реалій війни. Оскільки українці найбільше переживають через загрозу ядерного удару або хімічної атаки, то була розроблена спеціальна станція Arnika Hazard Monitor. Окрім сенсору пилу PM2.5 та PM10, вона обладнана сенсорами радіаційного фону і на вибір хлору, аміаку, фосфіну. Вже 17 таких станцій встановлено та активовано на території України.

Майже 200 станцій EcoCity, попри військові дії, щоденно забезпечують моніторинг якості повітря в різних регіонах, мирних і окупованих, та оцінюють концентрацію різних забруднювачів та рівень радіації 24/7. Зараз мережа EcoСity передає дані про рівень радіації безпосередньо з прифронтових територій, близьких до окупованих, зокрема з району найбільшої в Європі Запорізької атомної станції.

Офіційний вебресурс і мобільний додаток Міндовкілля ЕкоЗагроза отримує наші дані всеукраїнської мережі громадського моніторингу.

Відповідний меморандум про співпрацю офіційно укладено між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та ГО «Фрі Ардуіно» як представником програми «Чисте повітря для України» у червні 2022 року.

Збільшення запиту громад на моніторинг довкілля під час війни

Виклики війни посилили запит громад усіх регіонів на встановлення станцій моніторингу якості повітря та радіації.  В цьому році підписано меморандуми про співпрацю з муніципалітетом м. Запоріжжя, Диканською територіальною громадою Полтавської області, університетами Тернополя, Кременчука. Цього року EcoCity було встановлено 12 постів громадського моніторингу якості повітря та радіації на Полтавщині, 9 у Рівному, Острозі, а також селищі Городок, ще 9 станцій – у Кременчуку. Ми щодня і щогодини інформуємо мешканців про радіаційний фон в громаді, забруднення повітря та про рівень хімічної безпеки. Постійно надходять нові запити на встановлення постів моніторингу від представників громад, що свідчить про актуальність для населення знань про екологічну безпеку під час війни.

Оцінка впливу ракетних обстрілів на якість повітря

Експерти проєкту «Чисте повітря для України» у співпраці з екологами мережі «Довкола» регулярно готують інформаційно-аналітичний дайджест «Повітря війни»*, де аналізують вплив ракетних обстрілів на якість повітря та рівень радіації в певних агломераціях відповідно до даних спостережень постів громадського моніторингу EcoCity.

Прикладами є аналіз аномального забруднення м. Київ (28 серпня 2022 р.), ракетного обстрілу м. Миколаїв (29 серпня 2022 р. та 29-30 вересня 2022 р.), стану повітря в умовах постійних обстрілів м. Нікополь, м. Марганець та їх околиць (14-15 вересня 2022 р. та 29-30 вересня 2022 р), пожежі на Запорізькій АЕС (29 вересня 2022 р.), ракетної атаки м. Запоріжжя (22-23 вересня 2022 р.).

Дайджести ми викладаємо на сайті Програми https://cleanair.org.ua/.  Також пропонуємо для ознайомлення результати моніторингу якості повітря в різних локаціях міст, отримані за програмою «Кабінет дослідника» Української мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity. Місцева влада і ОСББ можуть використати ці дані для оцінки шкоди ракетних ударів на мешканців.

 

Висновки

В умовах війни громадській моніторинг атмосферного повітря та радіаційного фону став основним джерелом оперативного інформування людей про безпеку довкілля.

Учасники Всеукраїнської конференції «Повітря війни»  та круглого столу «Ціна чистого повітря», організованих нами 27.09.2022, у резолюції підкреслили, що спільні дії держави, органів місцевого самоврядування та влади, представників бізнесу, фахових спільнот та інституцій громадянського суспільства допоможуть мінімізувати негативний вплив та наслідки забрудненого повітря як під час війни, так і у період післявоєнного відновлення України.

Важливу роль у цьому спільному завданні має переосмислення підходів та удосконалення систем (1) моніторингу стану та якості атмосферного повітря, (2) нагляду та контролю за забрудненням атмосферного повітря, а також (3) створення уніфікованих принципів комунікації про стан, якість та забруднення атмосферного повітря серед усіх зацікавлених сторін.

Нові модифікації станцій EcoCity, які включають датчики радіації, аміаку та хлору, дають можливість відслідковувати нові загрози, які можуть виникати в зв’язку з діями агресора.

Крім збирання та передачі даних моніторингу якості атмосферного повітря та радіаційного фону на загальнодоступну карту https://eco-city.org.ua, бачимо необхідним в рамках програми «Чисте повітря для України» створення мобільного додатку Smog Alarm для оперативного попередження населення про екологічні загрози.

Враховуючи специфічні умови, в яких опинилася Україна, необхідно розробити новий, більш детальний, Український індекс забруднення повітря, який буде враховувати задачі оперативного попередження населення про погіршення якості повітря.

Ефективна кооперація між громадськими мережами моніторингу атмосферного повітря та державною системою моніторингу, а також врахування даних громадського моніторингу дасть можливість забезпечити розвиток моніторингу в Україні на сучасному, науково обґрунтованому рівні,  а також підвищить довіру громадськості до державних органів відповідальних за стан довкілля в Україні.

Співавтори:

Ангурець Олексій, голова ради ГО «Зелений Світ – Друзі Землі»,

Трелевський Олексій, голова правління ГО «Фрі Ардуіно»,

Сорока Максим, еколог, науковець, громадський діяч, PhD.

 

Бібліографія:

  1. Дайджест «Повітря війни». 2022. №4. Ракетний обстріл м. Миколаїв, 29.08.2022. https://cleanair.org.ua/7363/mykolaiv-29-8
  2. Дайджест «Повітря війни». 2022. №14. Вплив ракетного удару м. Харків 11.09.2022 на мережу громадського моніторингу якості повітря https://cleanair.org.ua/7403/kharkiv110922
  3. Дайджест «Повітря війни». 2022. №17. Вплив ракетного удару 22-23 вересня 2022 року на забруднення повітря в Запоріжжі https://cleanair.org.ua/7513/zp-air-22-23-09-2022/
  4. Резолюція учасників Всеукраїнської конференції «Повітря війни»  та круглого столу «Ціна чистого повітря» (27.09.2022) «Повітря війни: як відновити чисте повітря в Україні» https://cleanair.org.ua/7719/rezolution2022/

 

 

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: