Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як Дніпро моніторить стан повітря без грошей та електрики

8. 12. 2022,

У Дніпрі облрада через війну вирішила не виділяти кошти на функціонування державного Центру моніторингу. Та, незважаючи на спільні з усією країною енергетичні проблеми та постійні атаки російських окупантів, місто Дніпро намагається лишатися екологічно відповідальним містом, де слідкують за якістю повітря та радіацією. Досвідом ділиться Олексій Ангурець, голова ГО «Зелений світ – Друзі Землі».

Ситуація в Дніпрі склалася така: з липня КП «Центр екологічного моніторингу» не фінансується, це означає, що нема коштів на зарплати, нікому обслуговувати обладнання, нема коштів і на оплату електроенергії. Довелося відключити обладнання .

«Програма «Чисте повітря для України» нам надала  станцію EcoCity Arnika Max з розширеним переліком сенсорів забруднюючих речовин і хлором. Це спільний проєкт ГО «Зелений світ» та КП «Центр екологічного моніторингу», тож нову станцію EcoCity поставили на новому посту Центру моніторингу на Перемозі, тобто там, де правильне місце для вимірювань. Це гарна історія: коли нема можливості працювати державному офіційному моніторингу, допомагає громадський, даючи інформацію вимірювань по тих самих місцях, щоб не втрачати системності і послідовності», – розповідає Олексій Ангурець. – Колокаційний експеримент із порівняння даних громадського моніторингу з державним торік показав: тренди вимірювань загалом відповідні».

Планують, що вдасться відновити роботу референтних станцій ЦЕМу до кінця року, передаватимуть дані до мережі EcoCity. Індикативні станції поки що демонтують.

Щодо знеструмлень, то у Дніпрі вони теж стаються постійно. Звісно, для роботи обладнання потрібна електроенергія. Ангурець зазначає, що обладнання має певний запас батарей і працює ще 2-3 години після знеструмлення.

Продовжувати моніторинг якості повітря у Дніпрі під час війни дуже важливо саме тому, що місто зазнає регулярних обстрілів, які в умовах промислового міста можуть призвести до екологічної катастрофи. Команда експертів ГО з початку війни досліджує вплив воєнних дій на безпеку довкілля, акцентуючи саме на якість повітря.

«Нами проаналізовано загальні екологічні проблеми, пошкодження і руйнування, пов’язані з війною, з фокусом на Дніпропетровську, Запорізьку, Харківську області, – анонсує Ангурець. – Також проблеми енергетики та урбаністики міст, які виникли внаслідок війни і будуть актуальні під час відновлення, такі як відмова від вугілля і повернення до ядерної енергетики. Доведеться втримати баланс між екологічним, економічним та соціальним».

У Дніпрі “Зелений світ – Друзі Землі” – не єдина організація, котра дбає про безпеку довкілля.

15-16 грудня НУ “Дніпровська політехніка”, ГО “Асоціація Ноосфера” організовують конференцію Sustainable Solutions 2022, де обговорять забруднення повітря та шляхи зробити повітря чистішим. Виступатимуть і наші експерти із доповідями та воркшопом.

Українців не здолати!

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: