Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Представлено Український індекс якості повітря

28. 12. 2022,

Карта EcoCity почала використовувати за основу Український індекс якості повітря, вперше спеціально розроблений для сповіщення населення про якість повітря, радіаційну та хімічну небезпеку в Україні.

Експерти міжнародної програми «Чисте повітря для України»  представили Український індекс якості повітря (UA AQI), який розробили спеціально для цілей оперативного оповіщення населення про погіршення якості повітря, радіаційну та хімічну небезпеку. Цей алгоритм уже застосовується Українською мережею громадського моніторингу якості повітря EcoCity https://eco-city.org.ua/  для представлення результатів громадського моніторингу якості повітря через WEB-ресурси або у середовищі Telegram.

«Український альтернативний індекс якості повітря (UA AQI) – це насправді революційна розробка міжнародної команди програми «Чисте повітря для України». Він відрізняється від загальноприйнятого Європейського індексу якості повітря, є більш пристосованим для типово українських забруднюючих речовин. Так, наші науковці включали в розрахунок вміст чадного газу і формальдегіду, тоді як у Європі акцент йде на вміст дрібнодисперсного пилу», – вважає Марцела Черноцова, координаторки програми «Чисте повітря для України», НГО “Arnika”.

«UAQI – це новий інструмент комплексного та неупередженого інформування та оповіщення населення про якість повітря. Це яскравий приклад результативної співпраці громадян, винахідників та вчених, який спирається на світовий досвід та дозволяє на максимум використати можливості Української мережі громадського моніторингу якості повітря Eco City. Впевнений, що ця розробка є гарним початком змін в екологічній політиці та управлінні якістю повітря у громадах України», – анонсував Максим Сорока, науково-технічний експерт програми “Чисте повітря для України”, голова ГО «Довкола», УДУНТ.

Завантажити презентацію Максима Сороки про Український Індекс якості повітря>>UAQI-Radiation and Smog Alarm-Presentation Soroka

Надані експертом рекомендації для накопичення та обробки результатів моніторингу стану та якості атмосферного повітря з використанням Українського індексу якості повітря зібрані в цій публікації 

Українська мережа моніторингу якості повітря та радіаційного фону EcoCity є найбільшою в Україні, навіть попри руйнування під час війни, та надає можливості моніторингу за 17 забруднюючими речовинами, а не лише за вмістом пилу, вже застосовує новий індекс UAQI.

«При роботі над сервісом оповіщення населення Smog Alarm, нам важливо було отримати алгоритм розрахунку, який би максимально включав усі змінні для кожного користувача параметри: наскільки близько розташовані до нього станції вимірювання, чи вони працюють чи відключені, чи це нове обладнання, яке показує цілий перелік забруднюючих речовин, чи вимірює лише пил, – пояснив Олексій Трелевський, науково-технічний експерт програми “Чисте повітря для України”, голова ГО «Фрі Ардуіно», засновник і куратор мережі моніторингу якості повітря і радіаційного фону Eco City.Також новим є те, що врахований вплив забруднення на різні вразливі категорії населення. Тож користувач зможе налаштувати отримання сповіщень саме під свої потреби».

Завантажити презентацію Трелевського про досвід EcoCity у роботі з UA AQI>>SMOG-ALARM-ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ-УКРАЇНСЬКОГО-ІНДЕКСУ-ЯКОСТІ-ПОВІТРЯ

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: