Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Відновлення повітря і ґрунтів в Україні – спільними зусиллями

27. 3. 2023,

В 2023 році Програма “Чисте повітря для України” розширює сферу нашої роботи і планує дослідження забруднення, завданого ґрунту внаслідок безпосередніх військових дій, а також спричинених такими діями техногенних аварій.

В рамках підготовки дослідження, Марцели Чернохова, координаторка проєкту «Чисте повітря для України», ГО Arnika (Чехія), в складі офіційної делегації Чеської республіки, очолюваної Урядовим уповноваженим з питань відновлення України Томашем Копечним, провели робочі зустрічі з представниками Департаментів екологічної безпеки Запорізької ОВА та Дніпропетровської ОВА.

В.о. директора Департаменту екологічної безпеки Запорізької ОВА Сергій Карпій та його заступниця Ірина Пірогова розповіли про виклики, які стоять перед екологами регіону: забруднення ґрунтів, водних ресурсів, повітря, пошкодження ПЗФ області.

«Ми плануємо узяти проби забруднених внаслідок військових дій ґрунтів на територіях Запорізької та Дніпропетровської області, а далі ці проби буде проаналізовано екологами, узагальнено і запропоновано методики очищення території в залежності від виявленого забруднення. Перші громади, які будуть залучені до таких досліджень, будуть рекомендуватися нашою Програмою для пілотного очищення забруднень, а також Програма буде шукати можливості для фінансування такого очищення», – розповіла Марцела.

Основною темою розмови стало забруднення повітря у Запорізькій агломерації, впровадження державної системи моніторингу, яке розпочалося перед війною.

«В Запоріжжі вперше відбувається реалізація статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Наша місія – мотивувати  Запорізьку міську раду виконувати вимоги законодавства і прийняти ефективну Програму щодо поетапного зниження викидів суб’єктами господарювання», – зазначає Карпій.

Експерти програми «Чисте повітря для України» запропонували допомогу Запоріжжю у наданні висновків щодо відповідності технічного завдання до Програми європейському законодавству та у подальшому залученні фінансових ресурсів на відновлення.

Відбулася зустріч за кавою із представниками громади Запоріжжя. Представники “ЕкоКоаліції” Тетяна Ярмохіна та Микола Ралик розповіли, як відбувається робота над Програмою щодо поетапного зниження викидів суб’єктами господарювання та що вдалося досягнути. Представниця “Екосенсу” Тетяна Жавжарова представила плани щодо встановлення станцій моніторингу.

По результатах зустрічі, були відправлені офіційні листи до Запорізької ОВА та Дніпропетровської ОВА щодо відбору проб забруднених ґрунтів для розробки методики відновлення їх безпеки.

 

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: