Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як досягнути зниження викидів у Запоріжжі, обговорили містяни з експертами

30. 3. 2023,

За сприяння та за участі експертів міжнародної програми «Чисте повітря для України»,  29 березня 2023 року відбулося громадське обговорення можливостей зниження викидів забруднюючих речовин в Запоріжжі.  

Круглий стіл «Якою має бути ефективна Програма щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин в місті Запоріжжі», був організований представниками регіонального партнера в Запоріжжі ГО «Екосенс» в Обласному центрі молоді.

В цей день у мерії відбулося чергове засідання робочої групи із складання технічного завдання проєкту на розробку Програми охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання м.Запоріжжя. В цю групу входять представники профільних департаментів екології ЗМР та ЗОВА, МОЗ, депутатської комісії з екології, екологи підприємств та лиш два представники громадськості.

Представники громадської спілки «ЕкоКоаліція», які працюють нині у офіційній робочій робочі при мерії, ініціювали більш широке обговорення Програми та способів покращення якості повітря в Запорізькій агломерації, запросивши представників різних ГО та молодь.

«Я як уповноважена мітингу «Маю право дихати» уже кілька років адвокатую зниження викидів забруднюючих речовин у Запоріжжі. Громадськість домоглася, щоб мерія перша в Україні почала створювати Програму щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин в місті Запоріжжі. Ми змусили їх зробити цей процес публічним, почавши робити стріми та запрошувати журналістів», – розповіла Тетяна Ярмохіна.

Микола Ралик, засновник ініціативи «Запоріжжя без амброзії», підкреслив важливість наполегливого і постійного адвокатування потрібних громадськості меседжів.

Як зробити так, щоб громада не втомлювалася і постійно вимагала чистого повітря, контролювала дії влади не лише при підготовці технічного завдання до Програми, але і далі, тримала під контролем виконання Програми, тиснула на владу і підприємства?

«Треба розділити комунікацію для експертної громадськості, яка глибоко в екологічній темі та обговорює між собою саме вузькі питання про створення Програми (типу формули визначення розсіювання чи способів визначення фенолу), та висвітлення теми зниження викидів для широкої громадськості, яка може допомогти інформаційно, підтримуючи інтерес до теми чистого повітря», – вважає Тетяна Жавжарова, голова ГО «Екосенс».  

«Експерти мають пояснювати нам, активним громадянам, все дуже просто, на рівні 7-річної дитини, що робиться і чим ми можемо допомогти», – запропонувала Наталя Острогляд, яка працює в темі раннього втручання.

Голова ГО «Студенство» Богдан Загоруйко вважає потрібним залучення молоді через Instagram і підкреслює, що мають поширюватися позитивні меседжі, конструктивні пропозиції, поради.

Так, присутні екологи, які вже мають досвід роботи з промисловими підприємствами, попередили, як складно буде домогтися від них реального зниження викидів. Для цього ОМС мають працювати з кожним підприємством окремо.

«Відстоювання конституційного права на чисте повітря є важливою умовою відновлення та розбудови України після нашої перемоги. Програма «Чисте повітря для України» вітає зусилля небайдужих громадян м. Запоріжжя досягнути зниження викидів промислових і енергетичних підприємств. «Екокоаліція» веде потрібну та важливу роботи, результат якої значним чином залежить від поєднання зусиль усіх однодумців. Я, як експерт програми, залюбки поділюся як фаховим досвідом, так і досвідом громадського діяча по організації та проведенню роботи по покращенню якості життя та ефективній взаємодії з владою», – прокоментував Олексій Ангурець, експерт Програми “Чисте повітря для України”.

В результаті зустрічі всі присутні домовилися підтримувати вимогу чистого повітря в соцмережах та в особистих розмовах, щоб усе більше запоріжців знали, що покращення якості довкілля починається із голосних і наполегливих вимог громадськості.

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: