Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Чеські песики повідомляють українцям про радіацію

5. 4. 2023,

Читайте, як прості чехи та їх домашні улюбленці допомагають українцям моніторити радіацію та забруднення повітря.

Цього року у Чехії стартувала фандрайзингова кампанія «100 станцій для України», яку розпочала чеська громадська організація Arnika, яка реалізує в Україні програму «Чисте повітря для України». Чехи збирають кошти на виготовлення нових станцій моніторингу радіаційного фону та якості повітря для Української мережі EcoCity, взамін зруйнованих російськими окупантами та для розширення точок контролю радіації.

«Наша неприбуткова організація «Арніка» працює в Україні з 2018 року, зокрема, ми підтримали створення найбільшої Української мережі  моніторингу якості повітря EcoCity, – каже Марцела Черноцова, координаторка міжнародного чесько-українського проєкту «Чисте повітря для України» (ГО «Арніка», Чехія). – З 2018 року було виготовлено  більше 700 таких станцій моніторингу якості повітря,  більшість безоплатно надано громадським організаціям, активістам та волонтерам, школам і університетам. Початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну призвів до часткового руйнування мережі громадського моніторингу якості повітря по всій Україні. Майже 200 станцій EcoCity, попри військові дії, щоденно забезпечують моніторинг якості повітря в різних регіонах, мирних і окупованих, та оцінюють концентрацію різних забруднювачів та рівень радіації 24/7. Зараз мережа EcoСity передає дані про рівень радіації безпосередньо з прифронтових територій, близьких до окупованих, зокрема з району найбільшої в Європі Запорізької атомної станції. Тож ми з колегами та друзями хочемо допомогти українцям – і лише гуманітарною допомогою – але і зі збереженням здоров’я. Тож ми доклали особисті кошти на виготовлення нових станцій із датчиками радіації”.

Програма «Чисте повітря для України» оперативно адаптувалась до потреб та реалій війни. Оскільки українці найбільше переживають через загрозу ядерного удару або хімічної атаки, то станції обладнують сенсорами радіаційного фону. Також і на вибір хлору, аміаку, фосфіну.

Перші чотири станції моніторингу радіаційного фону та забруднення повітря вже передані українцям.

І першими до кампанії долучилися друзі із спільноти любителів тварин  та дружні освітні заклади.

«Аслан – означає Лев. Це мій пес, веселий пес, який понад усе любить свободу та свій дім і хоробро захищає свої права на щастя. Я хочу, щоб українці та ваші домашні улюбленці завжди могли почуватися вільними та жили в безпеці. Тому дарую цю станцію для моніторингу забруднення повітря та радіації в Україні», – каже Марцела Черноцова. Тож станція на ім’я Аслан показує рівнь забруднення повітря та радіацію в Україні.

«Страката – це чеською мовою рябенька Це ім’я чудової собаки. Донором є жінка, яка є давнім прихильником Арніки та хоче допомогти боротися з росіянами та зробити внесок у перемогу свободи та демократії», – розповідає далі Марцела Черноцова. Ця станція встановлена в університеті в Кропивницькому.

Про інші станції та благодійників, і до чого тут байкери – розповімо в наступних статтях.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: