Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як Юлія допомогла моніторити радіацію серед обстрілів і пожеж

24. 4. 2023,

У Кураховому біля  лінії фронту серед річки Вовча з’явилася незвичайна точка моніторингу радіації та якості повітря. Її назвали Юлія. Ця історія відваги і благородства вражає.

До війни на будівлі пожежної частини м. Красногорівка Донецької області стояла станція EcoCity, розповідає начальник колись Красногорівської пожежної частини Артем Ващенко (ім’я змінене з питань безпеки – ред.). Через активні бойові дії та постійні обстріли пожежники змушені були виїхати до більш безпечного на той час Курахового.

Станцію із зруйнованого приміщення пожежної частини зняли і забрали з собою на нове місце, але не вдалося її підключити, можливо, сенсори пошкодило вибухом.

«Звернулися до виробника EcoCity з проханням про ремонт, а нам запропонували надати нову, звісно, ми погодилися і дуже вдячні. – розповідає Артем. – Щодня ДСНС готує звіт про рівень радіації, температури, використовуючи дані цих вимірювань. Також кожен працівник ДСНС Курахова отримує інформацію про забруднення повітря та радіацію для себе, своїх родини. Все добре, чистота повітря в нормі. В разі небезпечного радіаційного забруднення, хімічної атаки в нас є засоби індивідуального захисту, будемо їх застосовувати».

Чому ж станція встановлена серед річки?

«Лінія фронту близько, бувають перехвати радіохвиль і інтернет-зв’язку, ворог шукає цілі, тож ДСНС приховує своє місце розташування», – пояснює Артем. Тож скористалася можливістю приховати точне місце розташування станції, пересунувши її на карті (така можливість є у всіх власників станцій Української мережі EcoCity).

Ім’я станції Юлія не має відношення до історій кохання, як можна було подумати. Це ім’я дане на честь українки Юлії, яка на поклик чеської громадської організації «Арніка» взяла участь у кампанії «100 станцій для України» і задонатила на виготовлення нової станції взамін зруйнованих.

Родина Юлії жила до 2014 року в Луганську. Потім її чоловік пішов на фронт, а Юлія з маленькою дочкою Дашею переїхали до Києва. Аж через два роки родина знову об’єдналася. Але настав лютий 2022 року… Чоловік знову іде на фронт захищати Батьківщину та родину… А Юлія з дочкою була змушена евакуюватися до Чехії, де знайшла прихисток і турботу, і сама стала активно допомагати іншим українським біженкам. Ця жінка вражає своєю силою та незламністю!

Дякуємо чеському народу за підтримку українського, а українським співробітникам ДСНС – за вашу хоробрість і самовідданість під час війни у гасінні пожеж і порятунку людей і тварин.

ДОВІДКОВО:

Всі дані вимірювань цієї та інших станцій моніторингу радіації та якості повітря доступні онлайн на карті https://eco-city.org.ua/

Всі мешканці України можуть отримувати дані про забруднення повітря у вашій місцевості на телефон, підписавшись на чат-бот https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot

Все безкоштовно для українців, завдяки підтримці чеської неурядової організації «Арніка» в рамках проєкту «Чисте повітря для України», що фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми Transition

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: