Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Романтики екології: як бережуть довкілля в Сумах під час війни

11. 5. 2023,

Як працює громадська екологічна організація «Романтик» в місті Суми біля кордону з росією:  «кікімори», трава, моніторинг якості повітря та інші цікавинки.

Коли в рамках міжнародної програми «Чисте повітря для України» шукали, хто в місті Суми готовий першим встановити станцію моніторингу радіаційного фону, щоб вчасно попередити мешканців області у разі небезпеки – то знайшли екологічну організацію «Романтик».

До війни вони працювали з дітьми, займались екологічною освітою, адаптацією до зміни клімату. Але жити менш ніж за 40 км від російського кордону виявилося небезпечно. Коли почалася війна і постійні обстріли, багато хто виїхав, але частина команди лишилася. «Перший рік ми жили в підвалах, зараз місто обстрілюють менше. Але всі прикордонні українські села росіяни рівняють з землею, знищують щодня, – розповіла голова дитячого екологічного центру «Романтик» Тетяна Булат. –  Ми з колегами волонтеримо, робимо «кікімори» для територіальної оборони під замовлення військових, цілі дні ріжу тканину, інші в’яжуть шкарпетки. Але кілька годин на день для захисту довкілля виділяю, тож готові почати моніторинг якості повітря та радіації».

І ось минув перший місяць від появи нової точки моніторингу на карті EcoCity. В останні дні і ночі обстріли території України посилилися. Станції моніторингу в різних місцях сигналізують про підвищений вміст забруднюючих речовин.

Тож ми поговорили з Тетяною Булат про те, що хвилює сумчан.

– Бачу, що нова точка моніторингу якості повітря і радіації в Сумах працює, попри обстріли. Виявили щось несподіване?

– У нас у Сумах зараз не працюють заводи, люди виїхали, досить чисте повітря. Однак три дні підряд фіксуємо підвищений вміст діоксиду азоту, аміаку і пилу в Сумах та в Білопіллі.

– Що ви робите з отриманими показами?

– Ми не займалися раніше чистим повітрям, але зараз збираю дані, завантажую собі аналітику, хочу розібратися, яким чином ракетні обстріли та обстріли фосфорними бомбами впливають на довкілля Сумщини.

– Розповідаєте містянам?

– Для сумчан можливість дізнатися про забруднення повітря чи радіацію онлайн – це диковинка. Тож ми написали про станцію EcoCity в Сумах на Фейсбук-сторінці організації, я розповіла членам організації, ті розповіли своїм знайомим і сусідам – поступово люди підписуються на станцію, ставлять собі чат-бот Radiation and Smog alarm.

– Чи бояться в Сумах радіаційних аварій, загрози хімічних атак?

– Люди стежать за новинами, але вже не так бояться, бо звикли до щоденних обстрілів. Навіть згадки про Чорнобильську катастрофу не впливають. Але всі прикордонні села Сумщини б’ють в тому числі і фосфорними бомбами щодня. У Білопіллі недавно встановили станцію моніторингу EcoCity, але там часто нема електрики, зв’язку.

– Які екологічні проблеми хвилюють вас зараз?

– У нас у місті величезна проблема з газонами. Комунальники траву косять до землі, по суті знищують. Багато «лисих» місць замість зелених зон. Ми стали перекопувати ці «лисини», висаджувати там кущі, сіяти траву і квіти. Також катастрофа з обрізкою дерев «під олівець». Враження, що комунальники та населення ненавидять дерева! Ми пояснюємо, наскільки важливі дерева та трава для мікроклімату міста, для утримання пилу, фільтрування повітря. Можливо, будемо доводити також за допомогою даних EcoCity про забруднення повітря пилом.

Хвилюють помираючі в місті річки: через Суми тече три річки, і всі потерпають від зарегулювання русел, порушень водоохоронних зон, що приводить до завищеного рівня органіки, заростання очеретом, пересихання. Береги забудовують, дерева та кущі на берегах знищують, що погіршує мікроклімат у місті.

– Як вам вдається займатися всіма цими проблемами ще й під обстрілами?

– У місті зареєстровані 10 громадських екологічних організацій, але вони не працюють, тож доводиться. Цікаво, що ми ж були зареєстровані як дитяча екологічна організація. Але діти з Сум евакуйовані, навчання дистанційне, тож із школами не працюємо. Зате мої колишні учні, з якими починали працювати з 1 класу, виросли, закінчили вузи – і лишилися активними членами організації та волонтерами. Тепер за звичкою, доводиться їх надихати на екологічні справи.

– Які нові справи в Сумах започаткували під час війни?

– Сумчани, які лишилися в місті, стали в дечому відповідальнішими. Так, в нас лишилося багато безхатніх собак, котів. І багато хто узяв собі тварин з вулиць, притулку.

В нас з’явився «Пласт», стали саджати дерева, але, на жаль, червоний дуб (який є шкідливим, інвазійним видом, забороненим до висаджування) – доводиться пояснювати.

А ще ми зараз робимо хатки для комах в центрі міста, щоб бджоли, джмелі могли там жити, запилювати квіти, зберігалося біорізноманіття.

– До речі, знаєте, чому друге ім’я вашої станції моніторингу – Ori Lori?

– Так, знаю, що прості чехи донатять на купівлю станцій моніторингу радіації для України, а цю назвали на честь домашнього улюбленця.

– Дякую вам за розмову та за те, що продовжуєте берегти довкілля в складних умовах повномасштабного вторгнення. Бажаю вам і сумчанам миру та безпеки, чистого довкілля!

 

Довідка:

  • Дізнатися про якість повітря та радіаційний фон у вашій місцевості в цей момент можна на карті EcoCity https://eco-city.org.ua/
  • Щоб отримувати оповіщення про радіаційну, хімічну небезпеку та якість повітря – перейдіть у телеграм чат-бот https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: