Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як використовувати дані моніторингу довкілля у навчальній і науковій діяльності

15. 5. 2023,

23 травня 2023 року відбулася конференція «Можливості і перспективи використання автоматизованих систем моніторингу довкілля EcoCity у навчальній і науковій діяльності», яка зібрала понад 60 представників ВНЗ та ОМС. Представляємо матеріали заходу.

Конференція була організована міжнародною програмою «Чисте повітря для України» з метою обміну досвідом між вищими навчальними закладами різних регіонів  щодо використання даних автоматизованого моніторингу якості атмосферного повітря та радіаційного гамма-фону, які надає Українська мережа EcoCity та інші оператори, для навчання студентів різних спеціальностей, проведення наукових досліджень та співпраці з органами місцевого самоврядування.

Марцела Чернохова, координаторка міжнародної чесько-української програми «Чисте повітря для України» (ГО «Арніка», Чехія). «Під час війни ми модіфікували програму та стали працювати над оцінкою шкоди війни для довкілля, але головним залишився розвиток громадського моніторингу в Україні, – зазначила Марцела. – Чудовим прикладом реалізації citizen science у сфері аналізу якості повітря є мережа EcoCity. Під час війни їх дані стали важливим джерелом знань про безпеку довкілля, особливо станції з датчиками радіації. Створення Українського індексу якості повітря стало новою віхою у реалізації програми, що дозволило створити телеграм чат-бот про. Чеська республіка підтримує Україну у боротьбі та буде підтримувати відновлення України, створює нове консульство в Дніпрі та буде допомагати цій області».

У своїй доповіді Олексій Трелевський, засновник і куратор Української мережі моніторингу якості повітря та радіації EcoCity, розповів про можливості співпраці міжнародної програми “Чисте повітря для України”, мережі EcoCity та академічної спільноти.

«На сьогодні 255 станцій мережі EcoCity, попри руйнування мережі під час війни, передають дані онлайн на карту дані вимірювань, які щохвилини змінюються. Крім пилу, ці станції здатні вимірювати 16 забруднюючих речовин та радіаційний фон. В 2022 році ми розробили станції Arnika Hazard Monitir, яка щохвилини вимірює дані та передає на сервер, де їх обробляють та усереднюють, щоби вирахувати показники якості повітря. 25 станцій передано університетам про боно, для аналізу даних». Олексій розповів про підходи до аналізу та анонсував можливості щодо використання нового інструменту від EcoCity “Кабінет дослідника”, зокрема про формування архівів великих даних з 2019 року, про вибірки онлайн-даних для передачі, та їх аналіз для кінцевого користувача.

«Усі хочуть отримати гарну та зрозумілу  інфографіку, а ніхто не хоче, а мало хто вміє проаналізувати великі масиви даних, – додав Трелевський. – Це важка та кропітка робота, деякі організації беруть на це великі кошти закордону. Ми створили для академічного співтовариства можливість отримати ці дані в нас безкоштовно через «Кабінет дослідника», маючи можливість залучити фінансування на аналіз. Або ж зробити цей аналіз на базі університету для свого регіону. Всі умови використання даних описані при реєстрації.   Доступ до даних вільний і безплатний, зокрема для університетів і ОМС.

«Для громад можемо також надати віджети по станціях, які розташовані у вашій громаді, щоб розмістити на офіційному сайті громади і громадяни мали швидкий доступ до екологічної інформації», – пояснив експерт.

Завантажити презентацію>>Trelevsky 23 05 2023 СПІВПРАЦЯ_МІЖНАРОДНОЇ_ПРОГРАМИ_ЧИСТЕ_ПОВІТРЯ_ДЛЯ_УКРАЇНИ_ECOCITY

Андрій Перекрест, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та електроніки, доктор технічних наук, професор, директор навчально-наукового інституту механічної інженерії, транспорту та природничих наук Кременчуцького НУ імені Михайла Остроградського, голова ГО «Екологічний союз», постійний член робочої групи Виконавчого комітету Кременчуцької Міської Ради з розробки «Програми заходів (дій) з метою недопущення перевищення норм шкідливих викидів і забруднення атмосферного повітря в м. Кременчуці», та Володимир Бахарєв, доктор тех. наук, доцент, в.о. декана факультету природничих наук Кременчуцького НУ, поділилися досвідом і результатами аналізу архівних даних EcoCity на прикладі Полтавської області.

Розповів про програмні продукти для аналізу від Microsoft, про практичні роботи з проєктування для студентів у зв’язці з безпекою довкілля. На запит органів місцевого самоврядування, ВНЗ можуть проаналізувати, як змінювався під час війни радіаційний фон, пил в окремих областях.

Завантажити презентацію>>Baharev Perektest Аналіз архівних даних моніторингу Полтавська область 2023 Poltava air

Цікавою була розповідь експертів про результат порівняння змін радіації в Нікополі та Запоріжжі під час війни із даними довоєнними, які довели, що середній рівень гамма-фону в 2022 році не зріс, тож обстріли ЗАЕС поки що не мали непоправних наслідків.

Прогнозування змін якості атмосферного повітря за даними громадського моніторингу EcoCity з використанням технологій машинного навчання – тема дисертації та доповіді, з якою виступив Віталій Мокін, професор, завідувач кафедри системного аналізу та ІТ, науковий керівник НДЛ екологічних досліджень та екологічного моніторингу Вінницького національного технічного університету.

Зокрема, для платформи для змагань з аналітики та передбачувального моделювання Kaggle експерт завантажив дата-сети EcoCity, тож студенти та бакалаври їх використовують для створення моделей для прогнозування та опису даних. Будь-який університет міг би впровадити аналіз даних. «Зібрати дані –  дуже складна праця, але важливо їх гарно зібрати та гарно проаналізувати», – підкреслив Мокін.

Завантажити презентацію>>Mokin 23 05 2023 Прогнозування_змін_якості_атмосферного_повітря_ВНТУ

Артур Запорожець, доктор технічних наук, заступник директора з науково-організаційної роботи Інституту загальної енергетики НАН України, радник EcoCity, розповів про моніторинг забруднення повітря: сучасна роль у забезпеченні енергоекологічної безпеки та сталого розвитку.

«В 2015 році, за даними ВООЗ, Україна посідала 1 місце в світі за рівнем смертності від забруднення повітря. В 2020 році зайняла 4 місце у світі за рівнем економічних збитків через забруднення повітря, причому одним із головних забруднювачів є об’єкти енергетики. Тож у планах відновлення України, моніторинг може бути застосований для того, щоб виявити джерела надлишкового забруднення повітря”, – вважає експерт.

Для дослідження між складовими енергетичного балансу та викидами забруднюючих речовин атмосферного повітря експерт застосовував кореляційний аналіз, врахувавши типи забруднюючих речовин та галузі, які їх створюють.

Завантажити презентацію>>Zaporozhec Міоніторинг забруднення повітря 23 05 2023

Цікаву інформацію можна отримати навіть в умовно чистих точках, де нема великих енергетичних установок та промислового забруднення. Про це розповів Максим Сорока, експерт з екологічної безпеки, координатор мережі «Довкола».

На думку експерта, складні статистичні оцінки та математичний аналіз для громадян та представників влади, які приймають рішення, не завжди цікаві і потрібні, бо вони шукають простих пояснень. Тож можна і треба використовувати наявні сервіси EcoCity для швидкого якісного аналізу даних громадського моніторингу повітря, щоб кожен активіст міг навчитися їх розуміти.

Для споживачів актуальним є аналіз забруднення повітря за допомогою Українського індексу якості повітря, де подано зрозумілі кольорові індикатори, на думку Сороки. Тож прості й ефективні проєкти на тему моніторингу забруднення повітря та радіації з цим сервісом можуть реалізовувати навіть школярі для підготовки робіт на МАН.

«За основу Українського індексу якості повітря взятий Європейський індекс якості повітря та доповнений відповідно до того, що станції EcoCity моніторять більше 16 забрудників у повітрі, а не 6, як у Європі, також було долучено радіаційний фон , розподілено забрудники на 4 групи, подібні до свого негативного впливу на здоров’я. Це було зроблено для кращого розуміння громадянами, які забрудники у повітрі домінують. Відповідно цього також були розроблені рекомендації, – пояснює Олексій Трелевський. –При погіршенні якості повітря умова оповіщення вираховується за усередненими показниками трьох двадцятихвилинок. Оповіщення Smog Alarm настає майже  миттєво при радіаційній небезпеці».

Нагадаємо, що доступ до «Кабінету дослідника» EcoCity, створеного завдяки підтримці ЄС,  можуть отримати університети, муніципалітети, експерти-екологи за запитом. А громадянам EcoCity надає сервіс сповіщень про забруднення повітря та радіації через телеграм чат-бот https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot

Довідка:

Програма «Чисте повітря для України» https://cleanair.org.ua реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння переходу Transition.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: