Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Запах йоду у Запоріжжі

«Запах йоду у Запоріжжі» – нова ініціатива громадських активістів і представників «ЕкоКоаліція Запоріжжя», яка набирає обертів і вже за місяць змусила реагувати владу.
Більше ніж півроку містяни жалілися в соцмережах на незрозумілий неприємний запах по вечорах, не схожий на «звичні» викиди металургійних підприємств. Відповідні інстанції та мерія влітку нібито знайшли винні підприємства – але сморід не зник, отже, довелося громаді брати справу в свої руки.
Активісти створили групу у «Фейсбук», де стали збирати скарги населення на сморід із вказівкою місця і часу, далі волонтери створили карту, куди стали наносити ці локації та шукати джерело викидів самостійно.


«Можливо все співпало, а можливо Ваша активність сприяла тому, що влада почала дії, – звернувся активіст Микола Ралик. – Відбулася нарада міської влади з питань смороду в м. Запоріжжя, на наступному тижні буде нарада з цього ж питання, ініційована екологічною прокуратурою. Чи будуть наради перетворюватися на якісь результати, буде залежати від активності городян. Тому, якщо саме зараз нема смороду, то потратьте трохи часу, щоб запросити до групи всіх своїх друзів у ФБ».

Посилання на групу для запоріжців>>

«Ми встановили дві станції моніторингу якості повітря EcoCity із сенсорами одорації (запаху) типу «електронний ніс», в східній частині міста в Шевченківському районі, звідки лунають скарги. Вони підтверджують наявність проблеми і фіксують час, – коментує Тетяна Жавжарова, голова ГО «Екосенс». – Людям не здається. Але двох станцій моніторингу мало для Запоріжжя. Судячи з карти, скаржаться на запах більше Центр і Кічкас. Визначити забруднюючу речовину та потенційне джерело забруднення мали би державні органи, які відповідають за моніторинг довкілля. Але держава, на жаль, не передбачає таких вимірювань».


«Запорізька екологічна спільнота є зараз однією з найактивніших серед громад промислових міст. Активне стимулювання місцевої влади в питаннях зниження забруднення повітря, а також співпраця з командою EcoCity по розвитку мережі громадського моніторингу, є прикладом того, як потрібно відстоювати свої екологічні права з використанням сучасних технічних інструментів», – зазначає експерт програми “Чисте повітря для України” Олексій Ангурець.

Як бачимо, тільки публічна активність мешканців міст і сіл із відстояювання своїх прав здатна впливати на місцеву владу. 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: