Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Дані моніторингу EcoCity застосує SaveDnipro для оцінки впливу війни на довкілля

22. 5. 2023,

Прага – Івано-Франківськ – Дніпро. Мережа EcoCity та Програма «Чисте повітря для України» почали надавати дані моніторингу для SaveDnipro. Метою співпраці є ширший і глибший аналіз шкоди для довкілля, яку приносить російська війна в Україні.

 «На виконання дослідження «Якість атмосферного повітря в Україні до війни і під час воєнних дій», що здійснюється за підтримки уряду Швеції та МФ «Відродження», звертаємось до вас посприяти в проведенні якісного та об’єктивного аналізу стану повітря в Україні під час повномасштабної війни, шляхом надання первинних даних моніторингу атмосферного повітря, який здійснюється приладами громадського моніторингу якості повітря Української мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity», – пояснює Анастасія Скок, екологічна директорка ГО SaveDnipro.

«Пілотний проєкт, в межах якого ми  надаємо SaveDnipro всі свої дані до війни та під час воєнних дій по Київській, Житомирській та Чернігівській областях, як дослідникам, триватиме 6 місяців.  Дослідники та програмісти SaveDnipro вже отримали доступ до повного архіву даних мережі громадського моніторингу EcoCity та зможуть застосувати власні алгоритми аналізу для дослідження», –  зазначає куратор мережі EcoCity Олексій Трелевський.

«Ми радіємо, що розпочата конструктивна співпраця заради довкілля України та поширення демократичних цінностей між такими потужними гравцями моніторингу повітря, як українська мережа EcoCity, яку наша програма «Чисте повітря для України» розвиває з 2018 року, та мережа SaveDnipro,  – коментує Марцела Чернохова, ГО Arnika (Чехія), координаторка міжнародної програми «Чисте повітря для України». – Тепер SaveDnipro матимуть для аналізу не лише дані про пил, але  унікальні дані вимірювань EcoCity про радіаційний фон, гази, чадний газ, формальдегід, аміак, хлор, приземний озон в трьох областях протягом війни. Сподіваємося, в рамках спільного проєкту ми побачимо цікаві дослідження та висновки про вплив війни на довкілля».

Знати про щоденний вплив обстрілів і бойових дій на якість повітря та радіаційний фон в Україні важливо як для подальшої подачі позовів до суду та отримання від росії компенсації збитків, для планування зеленого відновлення України, так і для щоденного попередження населення для випадки небезпечного забруднення довкілля.

Нагадаємо, що доступ до «Кабінету дослідника» EcoCity, створеного завдяки підтримці ЄС,  можуть отримати університети, муніципалітети, експерти-екологи за запитом.

А громадянам EcoCity надає сервіс сповіщень про забруднення повітря та радіації через телеграм чат-бот https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot Підписуйтесь

Дізнатися про якість повітря та радіаційний фон у вашому районі та місті на цей момент можна на карті EcoCity https://eco-city.org.ua/

 

Довідково:

Програма «Чисте повітря для України» https://cleanair.org.ua реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння переходу Transition.

 

Arnika (Чехія) – одна з найбільших громадських екологічних організацій Чехії, створена в 2001 році. «Арніка» об’єднує людей, які прагнуть кращого навколишнього середовища. Ми вважаємо, що природне багатство – це не лише подарунок, але й обов’язок зберегти його на майбутнє. Ми базуємо свою діяльність на трьох опорах: залучення громадськості, професійні аргументи та спілкування. https://arnika.org/ru/ukraina

 

Еco City (Івано-Франківськ) – команда технічних експертів з громадського моніторингу якості повітря в Україні. Виготовляє доступні для населення станції моніторингу та інформує громадськість про рівень забруднення та якість атмосферного повітря в Україні. https://www.eco-city.org.ua

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: