Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Витік аміаку: що робити

6. 6. 2023,

Черговий злочин проти довкілля і людей від війни росії проти України. Сьогодні було пошкоджено аміакопровод у Куп’янському районі Харківщини. Експерт Олексій Ангурець пояснює, наскільки це небезпечно.

Аміак (NH3) – це   безбарвний газ з характерним різким запахом і їдким смаком.  Його характерною рисою є дуже добра розчинність у воді.  Розчин аміаку у воді називають аміачною водою або нашатирним спиртом.

Негативний вплив цього компонента на навколишнє середовище пов’язаний з його лужним характером. В результаті молекули аміаку реагують з кислотними компонентами, такими як діоксид сірки (SO2), і утворюють атмосферні аерозолі, які погіршують якість повітря. Надмірний контакт людини з аміаком може викликати проблеми зі здоров’ям. Аміак починає взаємодіяти з вологою на поверхні шкіри, очей, рота, слизових поверхонь та утворює їдку речовину, яка веде до некрозу тканин. Такі симптоми, як подразнення або опіки шкіри, очей та горла, проблеми з легенями, що можуть викликати дихальну недостатність, є серйозними ризиками для людей, що опинилися у зоні викиду аміаку.

Головна порада для тих, хто потрапив у зону викиду аміаку або мешкає неподалік – зачинити всі вікна, не провітрювати приміщення, не виходити надвір. У разі неприємних симптомів звернутися до лікарні.

Це вже не перше пошкодження аміакопроводу за цю війну. У травні 2022 року в результаті обстрілів було пошкоджено аміакопровід «Тольятті-Одеса» у Бахмутському районі Донецької області. Розгерметизація трубопроводу призвела до витоку аміаку.

Детальніше про це та інші злочини росії проти довкілля читайте в нашому дослідженні – https://cleanair.org.ua/publication/damages/

Про стан повітря у вашому районі можна дізнатися завдяки мережі громадського моніторингу EcoCity https://eco-city.org.ua/

Нагадаємо, що мережа EcoCity під час війни встановила датчики аміаку на нових станціях в різних містах.

Зокрема, в Харкові показники аміаку стандартні:
https://eco-city.org.ua/?zoom=11&lat=49.963922…

В Донецькій області перевищень по аміаку не показують:

Слов’янськ:

https://eco-city.org.ua/?zoom=11&lat=48.8372939&lng=37.5589481&station=1639&random=4879668

Добропілля:

https://eco-city.org.ua/?zoom=13&lat=48.464964&lng=37.100641&station=1628&random=4873179

Курахове:

https://eco-city.org.ua/?zoom=11&lat=47.996692&lng=37.299829&station=1749&random=7532697

Радимо тут же на карті натиснути на кнопку ПІДПИСАТИСЯ, щоб отримувати в разі чого сповіщення про високе забруднення повітря чи радіацію через Телеграм-бот Radiation and Smog Alarm

Бережіть себе та підтримуйте ЗСУ. Так переможемо!

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: