Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Увага! Терміново про моніторинг хімічної та радіаційної загрози: воркшоп для громад

7. 6. 2023,

9 червня запрошуємо представників громад, ОМС і ГО навчитися розпізнавати  ситуації реального хімічного чи радіаційного забруднення, і розуміти, коли діє російська ІПСО.

Чергові злочини росіян посилили ризики екологічних та техногенних катастроф із тяжкими наслідками для життя та здоров’я людей. Підрив Каховської ГЕС, який спричинив ризики радіаційної катастрофи на Запорізькій АЕС, підрив аміакопроводу в Куп’янську, який загрожував Харківщині та Донеччині хімічним ураженням – що далі? Будемо готові!

Представники громад, ОМС і ГО органів місцевого самоврядування мають вміти оперативно розпізнати  ситуації хімічного чи радіаційного забруднення, причому розуміти, коли загроза справді існує, а коли діє російська ІПСО.

Тому  міжнародна програма «Чисте повітря для України» запрошуємо представників Вашої громади узяти участь у воркшопі «Моніторинг хімічної та радіаційної загрози в умовах війни».

Захід відбудеться 9 червня об 11:00 онлайн у Zoom.

Мета цього воркшопу – надати інформацію та знання для підвищення безпеки громад, які перебувають під загрозою хімічних та радіаційних уражень. Додатково, навчимо розпізнавати ІПСО та протидіяти дезінформації населення.

Основні теми для висвітлення:

  1. Моніторинг повітря та радіаційного фону як частина системи попередження та боротьба з дезінформацією для посилення громадянської стійкості та оборони.
  2. Якими засобами моніторингу повітря та радіації можна користуватися на безкоштовній основі?
  3. Які існують методи попередження населення про забруднення повітря та радіологічну небезпеку?
  4. Хімічні загрози від ворожих обстрілів. На що звертати увагу  та як реагувати на небезпечні концентрації хімічних речовин?

Програма воркшопу:

11:00-11:10 Вступне слово Марцела Чернохова, координаторка міжнародної чесько-української програми «Чисте повітря для України» (ГО «Арніка», Чехія).

11:10-11:30 Як отримати оперативну інформацію щодо забруднення повітря та радіації для населення в умовах війни. Олексій Трелевський, куратор Української мережі моніторингу EcoCity, експерт програми “Чисте повітря для України”.

11:30-11:45 Хімічні загрози для населення в умовах війни. Олексій Ангурець, Еексперт програми «Чисте повітря для України».

11:45-12:00 Відповіді на питання.

Для участі в Zoom із можливістю ставити питання, просимо зареєструватися:

Програма «Чисте повітря для України» реалізується неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з українськими громадськими організаціями та ініціативами за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Питання щодо участі в заході:

Яна Гедерім, office@cleanair.org.ua

+38 (099) 303 55 69

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: