Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Обстріл фосфором: що робити

12. 5. 2023,
Російські фашисти посилили хімічні удари по мирних селах і містах. При цьому використовують фосфорні боєприпаси, заборонені Женевською конвенцією. Що робити при фосфорній атаці?

Фосфорні боєприпаси начинені білим фосфором, який є токсичним, має високу температуру горіння і погано гаситься. Обстріли фосфорними снарядами призводять до масштабних пожеж на площі сотні метрів, хімічного забруднення ґрунтів.
У людини фосфор викликає важкі хімічні опіки шкіри та ураження органів дихання, кісток та кісткового мозку.
При фосфорному бомбардуванні необхідно:
сховатися в підвал чи укриття за цегляними чи бетонними стінами, які не горять, подалі від легкозаймистих предметів
пожежу від фосфору можна гасити піском або грунтом, поки до фосфору не перестане надходити кисень та не приїдуть пожежники.
Перша допомога постраждалим при враженні фосфором:
  • Рясно поливайте або змочуйте водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору.
  • Якщо є змога, занурьте пошкоджену частину тіла у воду.
  • Обережно зніміть одяг, краще прямо у воді або продовжуючи поливати водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору. Якщо шкіра або очі забруднені білим фосфором, накрийте їх прохолодною вологою тканиною.
  • При обробці ран ні в якому разі не використовуйте вату та перекис водню! Перекис розпадається на воду та кисень, який викликає загоряння фосфору.
  • Рану нічим не обробляйте! Ні содою, ні мазями!
  • Дайте пити багато води, молока чи лужної води без газу.
  • Якщо людина з фосфорними опіками при свідомості, дайте їй знеболювальне та заспокійливе.
МОЗ попереджає: системну токсичність від впливу білого фосфору поділяють на 3 фази:
– перша фаза (шлунково-кишкова) настає від кількох хвилин до 8 годин після впливу білого фосфору. Шок під час цієї фази може бути досить сильним, та спричинити смерть через 24-48 годин;
– друга фаза (безсимптомна) слідує за першою і триває від 8 годин до 3 днів;
– третя фаза (поліорганна недостатність і ураження центральної нервової системи) може початися через 4-8 днів після початку другої фази і може закінчитися летально.
Тому у разі підозри від враження фосфором негайно звертайтеся до лікарів!

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: