Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

«Брудна бомба» – що це та як готуватися

23. 6. 2023,

«Брудна бомба» (або радіологічний розсіюючий пристрій, РРП) – це суміш вибухівки, наприклад динаміту, з радіоактивним матеріалом. Під час детонації радіоактивні речовини розсіюються вибуховою хвилею.

Не слід плутати її з ядерною зброєю. «Брудна бомба” не може створити ядерний вибух, як ядерна зброя, хоч і може поширити радіоактивне забруднення в порівняно невеликих кількостях і на обмежені відстані.

Ядерні заряди можуть бути розміщені на різних типах ракет, торпед, бомб та артилерійських снарядів, якими Росія постійно обстрілює нашу територію.

Оскільки такі бомби є інструментом залякування, то їх можуть застосовувати на територіях, де немає активних бойових дій і є висока щільність населення.

Як зрозуміти, що це була “брудна бомба”?

  • Дізнатися про застосування “брудної бомби” можна тільки після безпосереднього вибуху та отримання даних про радіоактивне забруднення території.
  • Почувши сигнал тривоги, що сповіщає про надзвичайну ситуацію, негайно увімкніть радіо, телевізор або інтернет і прослухайте повідомлення.
  • Оперативну інформацію має повідомити ДСНС чи місцева влада на сторінках їх офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram.
  • Якщо буде високий електромагнітний імпульс, він пошкодить усі прилади.
  • Нові станції EcoCity працюють від автономного живлення без інтернету, через Wi-Fi точку доступа можна на телефоні бачити всі показники радіації.
  • Існує велика ймовірність, що в зоні ураження ядерною зброєю зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, буде відсутнє електропостачання. Тому заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок.

Що робити?

У випадку застосування ядерної зброї, використання «брудної бомби» або вибуху на АЕС головне правило – швидко сховатися в укриття.

  • Головний критерій пошуку укриття – хвилинна доступність. Якщо поруч немає спеціально обладнаного сховища, найкраще підійде підвал, цокольне приміщення або центр великих бетонних будівель з мінімальною кількістю вікон та дверей. У будь-якій споруді безпечніше, ніж на вулиці.
  • Залишайтесь в укритті впродовж 24 годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації. Аби не пропустити інструкції, не вимикайте радіоприймач або інший засіб зв’язку.
  • Не їжте й не торкайтесь нічого, що могло зазнати радіоактивного забруднення.

При застосуванні «брудних бомб» прийом препаратів йоду заборонений і може завдати організму непоправної шкоди.

 

Джерело: dovidka.info

Інформація підготовлена у співпраці з ДСНС, Міноборони України.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: