Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Підписано меморандум про співпрацю з Природним заповідником «Дніпровсько-Орільський»

Підписано меморандум про співпрацю з Природним заповідником «Дніпровсько-Орільський»
фото з FB Всеукраїнська екологічна ліга

Колектив Природного заповідника “Дніпровсько-Орільський” офіційно доєднався до співпраці з міжнародним проєктом «Чисте повітря для України». 

Меморандум підписали директорка Природного заповідника «Дніпровсько-Орільський» Марія Трифанова та голова ГО «Фрі Ардуіно» (яка впроваджує Українську мережу громадського моніторингу якості повітря та радіації «EcoCity» в рамках проєкту «Чисте повітря для України») Олексій Трелевський.

Незабаром в заповіднику встановлять станцію моніторингу повітря EcoCity для дослідження показників забруднення на даній природоохоронній території

Меморандум закріплює двостороннє бажання у розвитку взаємного співробітництва в галузі екологічного моніторингу та безпеки, розробки наукових засад охорони природи та створення умов для дослідження впливу шкідливих речовин в атмосферному повітрі  на біоту природної зони. 

Директорка Природного заповідника “Дніпровсько-Орільський” Марія Трифанова зазначила, що  моніторинг в природних зонах – основна задача заповідника як наукової установи загальнодержавного значення. 

«В стратегічній площині як для заповідника, для нас дуже важливо отримати таку підтримку та допомогу у вигляді станції моніторингу повітря. Завдяки нашій співпраці, майбутні дослідження матимуть розвиток та перспективи. Коли створювався заповідник, дуже важливо було зберегти оцей острівець незміненої дикої природи саме в межах між промисловими містами-гігантами – Дніпром та Кам’янським. Тому ми вважаємося умовно чистою територією, але ж, на жаль, за відсутності фінансової спроможності за інших моментів саме дослідження повітря в нас майже не проводилися взагалі. Тому даний меморандум зароджує перші паростки такого моніторингу в межах нашої природоохоронної території”,– зазначила Марія.

І додала, що моніторинг – пріоритет для заповідника, оскільки на ньому ґрунтуються наукові дослідження.

Природний заповідник “Дніпровсько-Орільський”  – є єдиною в Дніпропетровській області базою практики для студентів, які навчаються в провідних вишах регіону. Я можу сказати, що жодна наукова стаття, жоден диплом, жодна  кандидатська дисертація, не обійдеться тепер без даних, які будуть використовуватися завдяки цій станції моніторингу”.

Засновник і куратор найбільшої в Україні мережі громадського моніторингу EcoCity, технічний експерт програми “Чисте повітря для України”, розробник чат-боту Radiation and Smog Alarm Олексій Трелевський привітав колектив заповідника із початком співпраці і зазначив, наскільки цікавою та важливою є локація майбутньої станції моніторингу якості повітря, аби розуміти показники забруднення в заповідниках, як наукової роботи (з точки зору порівняння даних та написання відповідних робіт), так і технічної роботи для подальшої розбудови мережі моніторингу.

Дуже цікаво отримувати фонові значення саме з території заповідника. Тобто в нас би мали бути низькі концентрації забруднення. Але саме розташування цього заповідника поблизу промислового міста Кам’янське дає привід очікувати на нові значення, форми та величини. В заповідних зонах мали б бути низькі концентрації шкідливих речовин в повітрі, але все одно можуть бути локальні забруднення, якщо там поблизу живуть люди, в яких є опалення. Якщо це опалення не газове чи твердопаливне, то воно набагато більше забруднює повітря. Також не виключаємо автомобільний транспорт. Маємо враховувати дрібнодисперсний пил, який може переноситись на великі відстані. Отже, вже в передчутті подивитися на ці дані моніторингу”. 

Засновник і куратор найбільшої в Україні мережі громадського моніторингу EcoCity додав, що дана станція дозволить колективу заповідника на практиці побачити як, здійснюється моніторинг за якістю атмосферного повітря, яка дозволяє моніторити дрібнодисперсний пил фракцій PM5 та PM10, показники температури, вологості, тиску, також найбільш важливим показником зараз є радіаційний фон. А також співпраця дозволяє колективу заповідника приєднатися до кабінету дослідника, де є можливість завантажити дані моніторингу по Дніпропетровській області. 

Ми маємо великі архіви з 2019 року, тобто ви вже можете займатися аналізом цих даних. Це дозволить порівняти, наскільки змінювалася якість повітря по вашому регіону впродовж певного часу. Тож вашим співробітникам та студентам буде на що спертися під час написання дипломних робіт чи дисертацій”, – розповів Олексій Трелевський.

 

Станція громадського моніторингу EcoCity незабаром буде встановлена на території Природного заповідника “Дніпровсько-Орільський”, її дані вимірювань будуть доступні на карті, де всі мешканці регіону можуть стежити за якістю повітря та радіаційним фоном:  https://eco-city.org.ua/

А також жителям Дніпропетровської області варто підписатися на чат-бот https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot      та отримувати сповіщення про небезпечні рівні забруднення повітря чи підвищений радіаційний фон.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: