Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Звіт щодо стану атмосферного повітря у Дніпропетровській та Запорізькій областях за тиждень з 21.08.2023 по 27.08.2023

         Представляємо щотижневий аналіз якості атмосферного повітря та радіаційного фону в Дніпропетровській та Запорізькій областях з 21.08.2023 по 27.08.2023 за даними спостережень Української мережі громадського моніторингу EcoCity.

Програма “Чисте повітря для України” розпочала системний аналіз стану атмосферного повітря, який базується на даних всеукраїнської мережі громадського моніторингу EcoCity, яка налічує 250 станцій по Україні. 

Наразі наша команда, спираючись на принципи citizen science (тобто громадянської науки), проводить коротко та середньостроковий аналіз даних мережі. 

В результаті:

– покажемо найбільш забруднені місця вашого міста по повітрю з зазначенням головних забрудників за минулий тиждень;

– дізнаємося, у який проміжок часу повітря було найбільш забрудненим;

– порівняємо якість повітря між найбільш забрудненими містами та областями.

Надалі, коли назбираємо достатню кількість збігів, то зіставимо дані забруднень з погодними явищами та сезонними циклами для конкретних локацій розташування станцій. Таким чином кожна станція моніторингу повітря не просто попередить вас про забруднення за вікном, а й стане частиною системи для реальної оцінки якості атмосферного повітря – елементом “розумного міста”, яке зробить ваше життя комфортнішим та більш передбачуваним.

Нагадуємо, що з усіх станцій, які досліджувалися, ми відбираємо лише ті, на яких спостерігалась несприятлива та погана якість повітря згідно UAQI (категорії якості повітря Ⅲ – Ⅵ)*.

На графіках відображено % часу за тиждень коли на станціях спостерігалась несприятлива та погана якість повітря згідно UAQI, а також, показники які найбільше вплинули на якість повітря (беруться показники, кількість значень категорії індексу Ⅲ та гірше яких >50%, якщо такого немає – декілька речовин, але не більше 3-х, які загалом складають> 70% від загальної кількості значень).

Що по повітрю, Дніпропетровщина?

В Дніпропетровській області минулого тижня наша команда проаналізувала дані з 24 станцій моніторингу, які розташовані у різних місцях регіону наступним чином:

  • Дніпро – 5 станцій (з яких 1 станція не аналізувалася через недостатню кількість даних, менш як 50 % від загальної кількості даних за тиждень);
  • Кривий Ріг – 9;
  • Нікополь – 3;
  • Марганець, Новомосковськ, с. Олександропіль, с. Спаське, смт Василівка, смт Демурине, смт Солоне – по 1 станції в кожному з перелічених населених пунктів.
Мапа з усіма станціями моніторингу, які були взяті для аналізу

Мапа зі станціями розфарбованими по рівню забруднення

(по кольорах: зелений – добра та задовільна якість повітря, незадовільна якість повітря становить <5%; жовтий – % часу за тиждень коли категорія якості повітря Ⅲ – Ⅵ становить 5% -10%; помаранчевий — 10% – 50%; бордовий – >50% часу за тиждень; сірий – недостатня кількість даних для аналізу)

 

У м. Кривий Ріг та м. Нікополь станції все ще фіксують найгіршу ситуацію стосовно якості повітря у Дніпропетровській області. А у м. Дніпро за минулий тиждень жодна зі станцій не фіксувала незадовільну та погану якість повітря (або таких значень було <5%)

 

Станції на яких % часу коли спостерігалась незадовільна та погана якість повітря 5 – 100%

Серед шкідливих речовин, які найбільше впливали на якість атмосферного повітря минулого тижня, ми зафіксували: 

– у Кривому Розі – озон (O3) та VOC (H₂CO) – сума летких органічних сполук (включно з леткими органічними сполуками у перерахунку на формальдегід;

Нікополі – одорація – DNO (еквівалентний показник одорації (запаху)) та діоксид азоту (NO₂);

– у смт Спаське та смт Демурине – дрібнодисперсний пил (PM10).

Про забруднювачі та їхній вплив на здоров’я, читайте тут.

На всіх станціях за тиждень показник гамма радіації (потужності експозиційної дози гамма-випромінювання) коливався в межах 6,5 – 16,35 мкР/год (uR/h), що відповідає природному фону та не становить загрози. Допустиме значення рівня радіаційного фону згідно Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) - 30 мкР/год.

Що по повітрю, Запорізька область?  

Загалом по Запорізькій області за минулий тиждень ми проаналізували 12 станцій моніторингу, які розташовані у м. Запоріжжя та смт Малокатеринівка.  

По Запоріжжю – брали дані з 11 станцій, з них 2 не враховували через недостатню кількість даних.

В смт Малокатеринівці цього разу не враховували дані станції через недостатню кількість даних.

 Мапа з усіма станціями моніторингу за якими робився звіт

Мапа зі станціями розфарбованими по рівню забруднення

 По Запоріжжю бачимо забруднення повітря за наступними показниками:  сума летких органічних сполук (VOC (H₂CO) – ЛОС (Формальдегід)), одорація, дрібнодисперсний пил (PM10 та PM2.5) та озон (O3).

Станції на яких % часу коли спостерігалась несприятлива та погана якість повітря 5 – 100%

На всіх станціях за тиждень показник гамма радіації (потужності експозиційної дози гамма-випромінювання) коливався в межах 1 – 17,2 мкР/год (uR/h), що відповідає природному фону та не становить загрози. Допустиме значення рівня радіаційного фону згідно Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) - 30 мкР/год.  

Загальний рейтинг станцій Дніпропетровської та Запорізької областей 

Загальний рейтинг з включенням всіх категорій індексу

 

*Аналіз даних виконувався з використанням Українського індексу якості повітря (UAQI). Модель аналізу даних: www.researchgate.net/publication/370375449.  

Джерело даних:  

  • Дніпропетровська область – Українська мережа громадського моніторингу якості повітря Eco City [База даних результатів моніторингу]. Кабінет дослідника якості повітря України. Івано-Франківськ: ГО «Фрі Ардуіно», 2023, номер запиту 178. 6,107 МБ. У форматі CSV. URL: https://archive.eco-city.org.ua 
  • Запорізька область – Українська мережа громадського моніторингу якості повітря Eco City [База даних результатів моніторингу]. Кабінет дослідника якості повітря України. Івано-Франківськ: ГО «Фрі Ардуіно», 2023, номер запиту 179. 2,254 МБ. У форматі CSV. URL: https://archive.eco-city.org.ua

Щоб отримувати оповіщення про радіаційну, хімічну небезпеку та якість повітря, підписуйтеся на телеграм чат-бот Radiation and Smog Alarm.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: