Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Науковці заповідника “Дніпровсько-Орільський” стежать за кліматичними показниками та якістю повітря

23 жовтня до Природного заповідника “Дніпровсько-Орільський” завітала делегація міжнародного проєкту “Чисте повітря в Україні” в межах Меморандуму про стратегічну співпрацю в галузі екологічного моніторингу та освіти з Громадською організацією «ФріАрдуіно» (м. Івано-Франківськ), проєктом «Чисте повітря в Україні» (м. Прага), які координують Українську мережу громадського моніторингу якості повітря «EcoCity».

Згідно із підписаним Меморандумом у серпні цього року, наша команда передала та встановила стаціонарну станцію моніторингу повітря на території заповідника. 

Директорка Природного заповідника “Дніпровсько-Орільський” Марія Трифанова зазначила, що  моніторинг на природоохоронній території  – основна задача заповідника як наукової установи загальнодержавного значення. 

На протипожежній вежі у нас стоїть камера, завдяки якій ми моніторимо територію на виявлення загорянь. А відтепер  матимемо ще і станцію моніторингу повітря, завдяки якій, фактично, в нас будуть власні метеорологічні дані та показники якості атмосферного повітря, зокрема і по радіації. На протипожежній вежі у нас стоїть камера, завдяки якій ми моніторимо територію на виявлення порушників та загорянь. Завдяки нашій співпраці, майбутні дослідження матимуть розвиток та перспективи. Коли створювався заповідник, дуже важливо було зберегти оцей острівець незміненої дикої природи саме в межах між промисловими містами-гігантами – Дніпром та Кам’янським”, – додає Маріє Трифанова. 

Подивитися дані зі станції моніторингу з території заповідника можна тут. 

Засновник і куратор найбільшої в Україні мережі громадського моніторингу EcoCity, технічний експерт програми “Чисте повітря для України”, розробник чат-боту Radiation and Smog Alarm Олексій Трелевський привітав колектив природоохоронної території із початком співпраці, так само підкресливши значущість даної події.

“Ми встановили станцію громадського моніторингу за якістю атмосферного повітря та радіаційним фоном, яка вимірює дрібнодисперсний пил фракції PM 2,5, PM 10, температуру, тиск, вологість, шкідливі гази СО, NO, NH₃. Встановили станцію у природному заповіднику, для того щоб моніторити якість повітря не тільки біля промислових зонах та великих підприємств, забрудників, а ще й у доволі чистому середовищі, такому як природоохоронна територія. Аби згодом використовувати це при аналізі даних”.

Експерт з екології та сталого розвитку програми «Чисте повітря для України» Олексій Ангурець, додає, що така станція дасть розуміння фонових концентрацій і фонового стану повітря, щоб надалі мати точку відліку для порівняння даних та антропогенного впливу на стан атмосферного повітря. 

“Встановлення станції в природних чистих умовах, без прямого техногенного впливу – є світовим досвідом. Дана станція для нас буде фоновою, тобто від її даних ми зможемо відштовхуватися під час порівняння даних з інших станцій, встановлених, наприклад, у містах або інших більш забруднених територіях. Матимемо природний (умовно, без впливу конкретних джерел) і антропогенний стани. Звісно, треба розуміти, що тут ніколи не буде нульових значень (їх не може бути в принципі – не існує в природі). Але при цьому територія заповідника вважається чистою територією. Та з точки зору наукового підходу, в різних регіонах потрібно мати точку відліку для порівняння, яке надалі покаже нам в порівнянні, які показники перевищують певні значення. Моніторинг проводимо для того, щоб розуміти загальну ситуацію і ситуацію в динаміці. По-перше, якщо казати вже в більш прикладному сенсі щодо Дніпропетровської області, то і заповідник знаходиться між забрудненими територіями. Тобто, якщо ми будемо, наприклад, бачити високі концентрації, навіть тут на природній території, це якраз вже підґрунтя, щоб визначитися, а що є забрудником, звідки це переносяться, тому що тут своїх власних джерел забруднення повітря немає”.

Експерт додає, що наявність саме автоматизованих станцій вимірювання дає дані, базу, інформацію для подальшої роботи, завдяки яким надалі формуються регіональні програми моніторингу. А згодом і формування плану заходів, спрямованих на покращення ситуації з якістю атмосферного повітря. 

Катерина Колеснікова, завідувачка еколого-освітнього сектору, та Галина  Задорожна, начальниця науково-дослідного відділу, провели для команди Чистого повітря для України оглядову екскурсію заповідником. Науковиці розповіли про особливість даної природної території, ба більше, показали доріжки, якими ходять дикі кабани та інші мешканці даного середовища.

“Сьогодні заповідник – своєрідний острів майже не зміненої дикої природи. Природний заповідник «Дніпровсько-Орільський» унікальна територія заплав річок Дніпра та Орелі, з їх численними протоками, озерами та островами. Подекуди збереглись ділянки первісного піщаного степу з аборигенною рослинністю. Заповідник є частиною Смарагдової мережі, а частина території є Рамсарським угіддям – водно-болотне угіддя міжнародного значення, – розповідає Катерина. – Територія заповідника складає понад 3700 га. Та попри велику, на перший погляд, цифру – це доволі мала площа”.

Водночас заповідник затиснутий між агроіндустріальним сектором та двома промисловими містами – Дніпро і Кам’янське. Науковиці також зауважили, що їм постійно доводиться боротися і з мешканцями дачних ділянок, які так само межують із природною територією. Люди користуються тим, що немає жодних парканів на кордоні з заповідником, і заходять на його територію по гриби або дрова тощо, попри те, що це заборонено законом. У заповідника є сектор державної охорони, інспектори якого патрулюють територію та проводять роз’яснювальну роботу із громадянами, а також складають протоколи про адміністративне правопорушення.

Галина  Задорожна, начальниця науково-дослідного відділу, зауважила, що заповідник відіграє надзвичайно важливу роль. Оскільки це єдиний, в умовах північної частини степового Придніпров’я, осередок, де охороняється добре збережений комплекс долинно-терасового ландшафту р. Дніпро з типовим і водночас специфічним поєднанням лісових, лучних, водних, болотних та піщаних рослинних угруповань. 

Тож разом із колективом  Природного заповідника «Дніпровсько-Орільський» закликаємо берегти природу та дану територію! 

Фото від  Majda Slamova

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: