Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Як Запоріжжю стати екомістом? Від дискусії до практичних рішень

3. 8. 2021,

31 липня експерти проєкту «Чисте повітря для України» у співпраці з місцевими громадськими організаціями привезли для Запоріжжя нове високотехнологічне обладнання для моніторингу якості повітря та провели воркшоп із користування обладнанням та аналізу результатів вимірювань, а також провели тематичну дискусію «Як Запоріжжю стати екомістом?».

 У вступній лекції Максим Сорока, еколог, науковець, громадський діяч, науково-технічний радник Української мережі громадського моніторингу повітря EcoCity, розповів про існуючі в Україні сучасні та доступні для кожного методи та інструменти моніторингу якості повітря міста.

Запоріжці дізналися про останні тренди citizen science у сфері захисту довкілля, а потім вивчили особливості конструкції та експлуатації сучасної мобільної станції Sapphire-32 від EcoCity, яку в минулому році подарували Запоріжжю. Максим Сорока у цікавій лекції розповів, як спланувати дослідження якості повітря у вашому районі. Тут же були обговорені практичні кейси планування моніторингу та аналізу отриманих результатів для міста Запоріжжя.

Представник  Еко коаліція Запоріжжя Олександр Костенко розповів про найбільш небезпечні забруднюючі речовини у повітрі Запоріжжя, про які містяни нічого не знають, і чому «просто пил» не буває безпечним у промислових містах.

У своїй доповіді голова Громадська організація Екосенс Тетяна Жавжарова проаналізувала можливості зниження забруднення повітря від енергетики та транспорту, закладені в Європейському зеленому курсі та Угоді мерів. Адже, крім металургії, про яку всі говорять, найбільші місцеві забруднювачі – це енергетика та автотранспорт. І саме в цьому році в Запоріжжі починають розробляти ПДСЕРК на наступний період, де має бути закладене зниження викидів CO2 на 30% до 2030 року, що означатиме потребу модернізації промисловості та житлового, комунального сектору.  А викиди автотранспорту може знизити міська влада, обмеживши рух на центральних вулицях та стоянки у дворах, і прості запоріжці, більше пересуваючись пішки.

У відкритому діалозі «Як Запоріжжю стати еко-містом?» місцева відома активістка Тетяна Ярмохіна подискутувала про мітинги та особисту роль громадян у покращенні стану якості повітря. А гості із Харкова, із відомої групи «Печеніги», поділилися власним успішним досвідом зі збирання голосів під петицією президенту.

Почесною, але відкритою для спілкування гостею воркшопу стала колишня активістка, тепер заступниця директора департаменту захисту довкілля Запорізької ОДА Ірина Пірогова.  Тематична неформальна дискусія про те, як створити загальноміську систему оповіщення населення при НМУ, зібрала представників різних груп запоріжців: активістів, науковців, чиновників, журналістів і школярів. А представник НУ «Запорізька політехніка», зав. кафедри програмних засобів Сергій Субботін запропонував продовжити співпрацю щодо аналізу даних та вдосконалення IoT-технологій також у моніторингу якості води.

Після жвавого обговорення можливостей спільного вирішення екологічних проблем регіону, найбільш активні учасники вирушили на практичні випробування станції Sapphire-32 в умовах міста.

Серед них – і переможець ековікторин EcoQuiz Ярослав Марченко, «запорізький електрик», і юні науковці із гімназії №6, яка першою із запорізьких шкіл долучається до  citizen science у вивченні біології.

Адже установка та налаштування такої високотехнологічної мобільної станції на вимірювання забруднення вимагає певних технічних знань.

Учасники воркшопу провели практичні вимірювання якості повітря прямо у центрі міста біля Запорізької облдержадміністрації, аби ще раз привернути увагу до забруднення повітря.

На площі Фестивальній перед ЗОДА до спілкування про те, що ми можемо та повинні робити для того, щоб повітря було чистішим, приєднувалися перехожі запоріжці.

Учасники воркшопу дійшли до думки, що ми разом маємо тиснути на державу та забруднювачів знизу. Проводити моніторинг повітря у себе вдома та надавати дані в Мережу, робити пости у Фейсбуці, запити на департамент екології та екоінспекцію, телефонувати на 1580 у разі забруднення довкілля для виклику державної мобільної лабораторії МОЗ України, допомагати підписами петиції до президента із вимогами прийняти закони для зниження промислового забруднення тощо.

І ще, проєкт «Чисте повітря для України» привіз у подарунок найбільш мотивованому учаснику інноваційну стаціонарну станцію громадського моніторингу повітря від EcoCity – першу у Запоріжжі із датчиком УФ-випромінення, який повідомлятиме про шкідливий рівень ультрафіолету, що дуже важливо для Запоріжжя.

 

 

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: