Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Воркшоп «Громадський моніторинг якості повітря та радіаційного фону»

12. 7. 2021

9 липня у місті Нікополі відбувся воркшоп з використання мобільної станції Sapphire-32 by EcoCity, який організували проєкт «Чисте повітря для України» та партнерстві з  Асоціацією громад зон спостереження АЕС.

Мобільну станцію моніторингу якості повітря Sapphire-32 (розробка EcoCity) Нікополь зміг придбати завдяки підтримці мешканців та збору коштів на платформі Спільнокошт у минулому  році. На воркшопі всі бажаючі дізнатися про якість повітря та рівень радіації у певній локації, біля підприємства чи офісу, у дворі чи біля дитячого садка, вчилися, як це робити. 

Під керівництвом Максима Сороки – еколога, науковця та громадського діяча, експерта з екологічної безпеки та моніторингу якості довкілля, познайомились з теорією та провели практичні вимірювання в одній з точок Нікополя. 

Крім того, за участю представників влади та науковців обговорили створення  системи радіаційної безпеки у містах навколо Запорізької АЕС.

Чому розміщення ТЕС поблизу АЕС посилює негативний вплив на екологічну ситуацію міста, розповів Григорій Шматков, професор Придніпровської державної Академії будівництва та архітектури, доктор біологічних наук.

Наприкінці заходу була розіграна станція моніторингу якості повітря з датчиком радіаційного фону, яка вирушила у місто Кам’янка-Дніпровська Запорізької області.

Воркшоп проводився в рамках проєкту “Чисте повітря для України”, який реалізується в Україні неурядовими організаціями Arnika з Чехії та EcoCity з України. Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми сприяння переходу Transition та Національним фондом демократії (США).

 

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: