Українська громадянська мережа. Різні промислові міста – однакові проблеми.
Все про повітря

Знищення навколишнього середовища під час коронавируса: нове дослідження виявило випадки шкідництва природі в Європі, на Кавказі та в Центральній Азії

13. 10. 2020,
Знищення навколишнього середовища під час коронавируса: нове дослідження виявило випадки шкідництва природі в Європі, на Кавказі та в Центральній Азії
Coke Plant Killing Thousands of Kharkiv Inhabitants

Зміна закону на користь інвесторів, раптове схвалення спірних проектів, незаконне будівництво гідроелектростанцій, незаконні вирубки лісу, переслідування громадських активістів. Це лише деякі з випадків порушення прав людини і руйнування навколишнього середовища під час карантину, викликаного глобальною пандемією COVID-19. Чеська неурядова організація Арніка і її партнери з інших країн опублікували нове дослідження «Знищення навколишнього середовища під час коронавируса», що охоплює 15 випадків порушення екологічної справедливості.

У даній публікації представлені докази що показують, як уряди деяких країн і державні органи зловживали становищем що склалося у зв’язку з пандемією COVID-19 та відволікали увагу громадськості, a подальше ведення режиму надзвичайної ситуації послабило можливість громадян повноцінно брати участь у вирішенні важливих питань, обговореннях, зборах або протестах. «Крім очевидних наслідків для здоров’я громадян та економіки, глобальна пандемія також значно вдарила по екології і навколишньому середовищу, не кажучи вже про права людини і випадки, які менш кидаються в очі», – говорить Мартін Скальський, голова Центру підтримки громадян Арніки.

Також, деякі приватні компанії скористалися умовами пандемії і вчинили дії що завдають шкоди навколишньому середовищу. Наприклад, теплоелектростанція в українському місті Дніпро експлуатувала відразу два енергоблоки без електрофільтрів, що явно суперечить висновку оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС). У Боснії і Герцеговині компанія Srbinjeputevi почала будівництво гідроелектростанції взагалі без дозволу. У Молдові незаконна вирубка дерев стала широко поширеним явищем під час надзвичайного стану оголошеного парламентом, що погіршило ситуацію в країні, де і без того слабка лісистість.

Хоча деякі порушення відносяться до поодиноких випадків, інші демонструють посилені спроби домогтися системного погіршення екології. «У Вірменії новий закон прийнятий під час пандемії обмежує надання інформації широкому загалу. В Греції був прийнятий закон, який послаблює екологічні стандарти. А уряд Чеської республіки готує новий Закон про будівництво, який має великий потенціал придушити права місцевого самоврядування, власників приватної власності і захисників природи. Словенія прийняла поправки до трьох законів, які позбавляють більшість громадян права висловлювати свою думку при прийнятті важливих рішень», – пояснює Мартін Скальський з Арніки.

«У країнах колишнього Радянського Союзу участь громадськості в процесі прийняття рішень як і раніше вважається лише «побічним ефектом» демократизації, яка почалася з падінням «залізної завіси», – пише Лукаш Покірний, колишній член Бюро Оргуської конвенції в передмові до нового дослідження. «Однак, членство в ЄС – це лише часткова страховка від грубих порушень міжнародного права в сфері волевиявлення громадян. Поряд з тоталітарними державами, такими як Білорусь, в списку правопорушень фігурують більш розвинені та багаті держави, такі як Чехія або Словенія», – продовжує пан Покірний.

«Надзвичайна ситуація, пов’язана з пандемією, серед несумлінних підприємств і посадових осіб створює їм спокусу використовувати цю можливість для незаконного збагачення. Громадянське суспільство має бути напоготові. Законодавство Молдови зобов’язує обговорювати проекти рішень з громадськістю. Однак зараз ми спостерігаємо випадки, коли тривалість такого «обговорення» обмежувалася двома днями. Наприклад, влітку президент країни в умовах глибокої посухи дав уряду команду дозволити полив грунтовими водами. Наука і громадянське суспільство були проти, тому що ґрунтові води містять занадто багато солей. Тому уряд мінімізував можливість участі. Суспільство має стежити за своїми урядами. У разі порушення наших прав ми повинні порушувати судові справи або звертатися до Комітету з дотримання Оргуської конвенції. Ми повинні вітати Керівництво з цього питання, випущене НВО «Арніка», щоб протистояти подібним випадкам», – додав Ілля Тромбіцкій, директор молдавської зонтичної асоціації НВО Eco-TIRAS.

Арніка підкреслює, що описані випадки є порушенням міжнародної Оргуської конвенції про демократію в сфері навколишнього середовища. Оргуський комітет з контролю дотримання правил випустив «Заява про необхідному застосуванні Оргуської конвенції під час пандемії COVID-19 і на етапі відновлення економіки», в який говориться: «…Навіть в разі кризи, такої як пандемія COVID-19, неможливо знехтувати основними правами, викладеними в Конвенції. Відповідно, країни не можуть виправдати будь-які зміни законів Конвенції посилаючись на пандемію COVID-19 або на необхідність швидкого відновлення економіки».

Публікація Знищення навколишнього середовища під час коронавіруса (російська) або Environmental destruction in times of coronavirus (English) для завантаження.

Про нас

Програма "Чисте повітря для України" реалізується з 2017 року неурядовою організацією Arnika (Чеська Республіка) у співпраці з місцевими громадськими ініціативами з різних регіонів України за фінансової підтримки Transition Promotion Program Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Ви можете знайти більше інформації про нашу діяльність та можливості участі або поділитися з нами своїми думками, надіславши повідомлення на адресу info@cleanair.org.ua.

Координатори:

Партнери програми:

Донори:

Інформаційні партнери: